Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie / Foto: Facebook Liz Truss
Cine este Liz Truss, femeia care i-a luat locul lui Boris Johnson de la șefia Partidului Conservator din Marea Britanie / Foto: Facebook Liz Truss
Află în articol cine este Liz Truss, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie.

Liz Truss urmează să devină următorul prim-ministru al Marii Britanii după ce a câștigat concursul pentru înlocuirea lui Boris Johnson în funcția de lider al Partidului Conservator, scrie BBC. Dar de unde a venit și ce o face să câștige?

Liz Truss a avut o adevărată călătorie politică. Totul a început la vârsta de șapte ani, atunci Liz Truss a jucat rolul lui Margaret Thatcher în alegerile generale simulate de școala ei. Spre deosebire de prim-ministrul care a câștigat cu o un scor detașat în anul 1983, Liz Truss nu a strâns nici măcar un vot atunci.

Liz Truss a povestit despre acel moment din copilăria sa "M-am agățat de orice șansă și am avut un discurs emoționant, dar m-am ales cu zero voturi. Nici măcar eu nu m-am votat".

Poate că nu este un nume la fel cunoscut ca predecesorul ei, și nici nu a fost prima alegere a parlamentarilor conservatori pentru a-l înlocui pe Boris Johnson, dar promisiunea ei de a reveni la valorile conservatoare fundamentale - reducerea taxelor și micșorarea rolului statului - s-a dovedit a fi exact ceea ce doreau să audă membrii de partid, care au avut ultimul cuvânt în decizia numirii omului care îi va lua locul lui Johnson.

VEZI ȘI: Liz Truss, noua șefă a Partidului Conservator din Marea Britanie

Cine este Liz Truss

Mary Elizabeth Truss s-a născut în Oxford, în 1975. Tatăl ei a fost profesor de matematică, iar mama a fost asistentă medicală.

Atun când când era mică, mama ei participa la marșuri pentru Campania de Dezarmare Nucleară, organizație care s-a opus vehement deciziei guvernului Tatcher de a permite instalarea focoaselor nucleare americane la RAF Greenham Common. Atunci când avea patru ani, Liz Truss și familia ei s-au mutat în Paisley, în vestul Glasgow (Scoția). Mai târziu, familia s-a mutat la Leeds, unde Liz Truss a urmat o școală de stat - Roundhay.

Când a crescut, Liz Truss a mers la Universitatea Oxford, unde a studiat filosofia, politica și economia și chiar s-a implicat în politică, inițial pentru democrații liberali. La o conferință a partidului, din 1994, ea s-a declarat a fi în favoarea abolirii monarhiei: "Noi, democrații liberali, credem în oportunități pentru toți. Nu credem că oamenii s-au născut ca să conducă".

Când a trecut Liz Truss de partea conservatorilor

Atunci când învăța la Oxford, Liz Truss și-a schimbat concepțiile și s-a mutat de partea conservatorilor. Totuși, după ce a absolvit, a muncit întâi drept contabil pentru Shell și pentru Cable&Wireless. În anul 2000 s-a căsătorit cu un coleg, contabil și el, Hugh O'Leary, alături de care are acum doi copii.

În 2001, Liz Truss a candidat din partea conservatorilor pentru Hemsworth, la alegerile generale, dar a pierdut. A suferit o altă  înfrângere și în 2005. În anul 2006 a fost aleasă consilier la Greenwich, iar din 2008 a lucrat și pentru un institut de politică de centru-dreapta. În anul 2010, liderul conservator David Cameron a pus-o pe Liz Truss pe lista candidaților cu prioritate pentru alegerile din acel an. Ea a fost selectată să candideze pentru South West Norfolk, o circumscripție pe care a reprezentat-o în Camera Comunelor a Parlamentului, după ce a câștigat alegerile cu peste 13.000 de voturi.

În 2012 a reușit să intre și în guvern, ca secretar de stat în Ministerul Educației, iar în 2014 a fost secretar de stat în Ministerul Mediului. În 2019, atunci când Boris Johnson a devenit premier, ea a fost mutată în funcția de secretar pentru comerț internațional. Ulterior, în 2021, Liz Truss a preluat funcția de ministru de Externe. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel