Data actualizării:
Data publicării:

Cine e generalul Radu Theodoru. A fost mâna dreaptă a lui Vadim Tudor și a mers la Ambasada Rusiei / foto în articol

Autor: Andreea Deaconescu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Agerpres
FOTO: Agerpres

Unul dintre cei vizați de ancheta DIICOT privind constituirea unui grup infracțional organizat și trădare este generalul maior (r) Radu Theodoru, în vârstă de 101 ani. Veteran de război și fost ofițer de aviație, Theodoru este cunoscut pentru pozițiile sale radicale, apropierea de Moscova, negarea Holocaustului și fondarea partidului extremist PRM, care îl avea ca figură centrală pe Vadim Tudor.

Radu Theodoru s-a născut pe 17 ianuarie 1924, în Ineu, județul Arad. A urmat cursurile Școlii Superioare de Aviație Militară din București și a participat la luptele de pe front după 23 august 1944, în perioada în care era elev sergent la această instituție. După război, a continuat o carieră în aviație, ocupând poziții de instructor de zbor și comandant de escadrilă, iar ulterior, de profesor la Școala de Ofițeri Tehnici de Aviație din Sibiu, potrivit publicației Glasul Cetății. Pentru activitatea sa, a fost decorat cu Medalia „Crucea comemorativă a celui de-al Doilea Război Mondial, 1941-1945”.

De asemenea, în 2021, Gabriel Oprea, în calitate de președinte al Uniunii Militarilor și Politiștilor „Mihai Viteazul”, l-a decorat pe Radu Theodoru în cadrul unei ceremonii organizate pentru contribuția la securitatea națională.

2. FOTO: Ager... (radu-theodoru_93096100.jpg)

Antisemit convins și negaționist al Holocaustului

În plan politic, Theodoru a fost un apropiat al lui Corneliu Vadim Tudor și un membru fondator al Partidului România Mare (PRM). De-a lungul timpului, a exprimat opinii revizioniste, negând Holocaustul și promovând teorii conspiraționiste în numeroase lucrări publicate. În cartea sa din 2000, „Nazismul sionist”, când negarea, contestarea, aprobarea, justificarea sau minimalizarea în mod evident, prin orice mijloace, în public, a Holocaustului, genocidului, a crimelor contra umanităţii şi a crimelor de război nu era incriminată penal, el susținea că Holocaustul ar fi fost „cea mai rentabilă afacere evreiască” și că martorii oculari ai atrocităților naziste ar fi fabricat mărturii din lagărele naziste „cu exagerări aberante și viziuni patologice”.

Pozițiile antisemite ale lui Theodoru au atras critici. Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” a semnalat în 2022 că generalul este „un antisemit și negaționist militant”. Reacția a venit după ce Ministerul Apărării Naționale i-a adus un omagiu public la împlinirea vârstei de 98 de ani. Postarea a fost ulterior ștearsă, iar ministerul și-a cerut scuze pentru eroare.

"Explicațiile conspiraționiste, extrem de răspândite în România, și-au găsit aplicabilitate și în problema Holocaustului. Astfel, Radu Theodoru afirmă că Hitler a fost o invenție a evreilor, o simplă marionetă în mâinile acestora", potrivit Raportului final al Comisiei Internaționale pentru studierea Holocaustului în România din 2004.

Cum voia "Geția" să reorganizeze puterea în stat

În ultimii ani, Radu Theodoru s-a alăturat unor organizații radicale, printre care și Comandamentul „Vlad Țepeș”, cunoscut pentru pozițiile sale anti-NATO și anti-UE. În mai multe postări publicate pe site-ul grupului, se cere ieșirea României din NATO și reluarea relațiilor cu Rusia, China și Iran. Totodată, organizația promovează un proiect politic intitulat „Geția”, prin care își dorește o nouă structură de conducere a țării, bazată pe „Sfatul înțelepților”.

Procurorii precizează, de altfel, că gruparea milita pentru retragerea României din alianța militară la care este parte, înlăturarea actualei ordini constituționale, desființarea partidelor politice, instalarea unui nou Guvern format din membrii organizației ce vor ocupa funcții de miniștri, înlăturarea tuturor angajaților din instituțiile statului, adoptarea unei noi constituții, schimbarea numelui țării, a drapelului și imnului. 

1. -imagine fara descriere- (getia_42576000.jpg)

captură de ecran https://www.geția.ro/

Theodoru a fost un susținător vocal al lui Călin Georgescu, fostul candidat la prezidențiale pro-rus, cu viziuni suveraniste și apropiat de discursurile anti-occidentale. În 2020, el a îndemnat populația să voteze cu AUR, susținând că acest partid este singurul care „pedepsește prin vot partidele sorosiste care au dus țara la dezastru economic, au destrămat unitatea familiei și tăria statului”.

Generalul a participat în 2023 la Ambasada Rusiei pentru a sărbători „Ziua Diplomatului Rus”, eveniment la care a fost și Diana Șoșoacă.

4. -imagine fara descriere- (ziua-diplom_65090100.jpg)

Pe Facebook, apare în poze cu Marian Motocu, apropiatul lui Călin Georgescu ce sunase la Ambasada Rusiei pentru a discuta cu adjunctul atașatului militar, declarat miercuri persona non grata pe teritoriul României.

 

"Scria aiureli despre Burebista"

Cristian Teodorescu, jurnalist la publicația Cațavencii și prozator, rememorează un episod legat de generalul Radu Theodoru, în legătură cu care afirmă fără menajamente că „Vârsta e, de multe ori, o circumstanță agravantă, iar supraviețuirea îndelungată o dovadă de rezistență a genei ticăloșiei”.

Teodorescu povestește pe o rețea socială cum, în urmă cu aproximativ 30 de ani, la redacția ziarului Cotidianul, fondat de Ion Rațiu, și-a făcut apariția un bărbat "uscat și negricios", care s-a recomandat drept „general Radu Theodoru”. Îl cunoștea deja ca scriitor, autor al unor romane istorice pe care le consideră „tâmpite literar și mincinoase pe partea documentară”. „Tipul era unul dintre cei care scriau aiureli despre Burebista, pe linia invențiilor național-comuniste promovate de Sergiu Nicolaescu”, spune Teodorescu. Acesta amintește că Theodoru publicase cu entuziasm în Săptămâna, hebdomadarul apropiat de Securitatea ceaușistă, și ulterior în România Mare, publicația naționalistă fondată de Eugen Barbu și Corneliu Vadim Tudor, alături de care pusese bazele Partidului România Mare.

Jurnalistul mai precizează că, la un moment dat, Theodoru s-a certat cu Vadim Tudor, care l-a dat afară din partid și l-a atacat în revistă. Drept represalii, generalul s-a prezentat la Cotidianul pentru a-și denunța fostul aliat, susținând că fusese îndepărtat „în mod ilegal” din funcția de vicepreședinte al PRM, partid pe care îl considera o adunare de „patrioți”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel