Cine câştigă din aplicarea curbelor de sacrificiu
Criza economică are deja primii câştigători: firmele de recuperare a creanţelor. Pe termen lung, însă, firmele clientelei politice, care fac afaceri cu statul, vor profita cel mai mult de curbele de sacrificiu.
În prezent, recuperatorii cumpără de la bănci, pe mai nimic, credite personale de câteva mii de euro, fiecare, pe care românii le-au făcut în perioada de expansiune economică. Dacă omul mai poate plăti, îi percep dobânzi la restanţe şi dobânzi de întârziere, astfel ca timp de circa un an debitorul plăteşte doar profitul recuperatorului, urmând ca apoi să restituie şi creditul, plus noi dobânzi. Speculanţii imobiliari cumpără ieftin proiecte aproape de finalizare, dar şi apartamentele datornicilor care nu-şi pot achita ratele.
Cele mai mari tunuri le trag însă firmele aflate în relaţii privilegiate cu bugetul public. După aplicarea legilor Ciomu, veniturile firmelor care fac comerţ sau afaceri pe piaţa liberă se vor prăbuşi, odată cu consumul. Banii astfel economisiţi de Buget vor fi dirijaţi în conturile clientelei, prin aşa zisele contracte de investiţii. Astfel, abonaţii la contractele cu statul vor reuşi să se capitalizeze şi ulterior vor prelua afaceri din privat, de la adevăraţii investitori aduşi în sapă de lemn. Când portocalii vor pierde Puterea, clientela lor se va reprofila spre privat, pe baza acumulărilor din această perioadă neagră economic. Acesta este miza sacrificării populaţiei şi apărării firmelor care construiesc patinoare sau săli de sport.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News