Cine a inventat Thereminul, instrumentul muzical "invizibil". Cânţi la el fără să-l atingi!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Leon Theremin, inventatorul thereminului Foto: Wiki Commons
Leon Theremin, inventatorul thereminului Foto: Wiki Commons
Puţină lume ştie de existenţa unui instrument muzical cu totul... special, la care poţi cânta fără măcar să-l atingi. Este vorba despre Theremin care a fost folosit şi în muzica experimentală a unor trupe celebre ca Led Zeppelin şi Rolling Stones.

Thereminul este un instrument muzical cel puţin ciudat. Deşi a fost folosit odinioară la realizarea mai multor acorduri de ritmuri pop şi rock de către unele formaţii celebre precum Aerosmith, Rolling Stones sau Led Zeppelin, dar şi la coloana sonoră a unor filme memorabile ca “The Big Bang Theory”, “Schindler’s List” şi “Batman Forever”, nu multă lume cunoaşte îndeaproape acest instrument, scrie facenfacts.com. Unii nici nu ştiu că există. Specialiştii în acorduri muzicale sunt de părere că thereminul produce aceste sunete cu totul magice, care nu par să fie din această lume. Este considerat un instrument angelic, divin, mai presus decât harpa, tocmai pentru că instrumentistul nu are contact cu el.

Interpretarea la theremin necesită o tehnică subtilă și îngrijită, bazată pe interacţiuni cu câmpul electromagnetic al instrumentului. Cel care cântă la acest instrument pare, efectiv, că ar cânta la corzi invizibile. Sunetele, însă, sunt inconfundabile. Iar spectacolul vizual este şi el de neuitat! Nu vezi în fiecare zi degete care ating ceva ce nu se vede iar din acea "atingere" să iasă... muzică!

Cine şi când a inventat thereminul

Thereminul a fost inventat de către Lev Sergeyevich Termen, cunoscut și sub numele de Léon Theremin. Acesta a fost un fizician și inventator rus, născut la 15 august 1896 în Sankt Petersburg, Rusia. 

Léon Theremin a inventat acest instrument muzical electronic în anul 1919, pe când era student la Institutul de Inginerie Electrotehnică din Petrograd (acum Sankt Petersburg). Thereminul este un instrument muzical inedit, deoarece nu necesită atingerea fizică. În loc de folosirea mâinilor pentru a atinge corzi sau clape, jucătorul controlează tonurile și volumul prin mișcarea mâinilor în aer, în apropierea unor antene electromagnetice.

După inventarea thereminului, Léon Theremin a călătorit în Europa și în Statele Unite, prezentându-și invenția în spectacole și concerte. Thereminul a captat atenția publicului și a devenit un instrument unic și inovator în lumea muzicii electronice.

În timp, Léon Theremin a continuat să lucreze şi la alte invenții și proiecte în domeniul electronic, inclusiv la dezvoltarea de echipamente pentru spionaj și tehnologie pentru muzica electronică. Moștenirea sa ca inventator al thereminului rămâne remarcabilă, iar acest instrument a continuat să inspire muzicieni și inovatori din întreaga lume de-a lungul anilor. Chiar dacă în zilele noastre există sintetizatoare smart care pot genera, practic, orice sunet, la unele festivaluri de muzică electronică dar şi în multe studiouri de înregistrare încă se mai preferă thereminul.

În 1938, Léon Theremin a dispărut fără urmă, iar familia a declarat oficial decesul acestuia, abia peste câţiva ani aflându-se că, de fapt, s-a întors în Rusia, din cauza problemelor financiare. A murit pe 3 noiembrie 1993, la Moscova.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel