Cine a fost Selma Lagerlof, omagiată de Google, la 155 de ani de la naștere
Data publicării:
Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu
WhatsApp

Selma Lagerlof a fost  prima femeie care a primit Premiul Nobel pentru literatură și este omagiată de Google printr-un Doodle, la 155 de ani de la naştere. Selma Lagerlof a scris proză pentru copii, îmbinând date geografice, istorice şi culturale.

Selma Lagerlof s-a născut pe 20 noiembrie 1858, la Varmland, în Suedia. Opera Selmei Lagerlof, care a fost de asemenea şi prima femeie membră a Academiei Suedeze, posedă puternice tendinţe moral-educative, cultivând trecutul legendar, conservarea valorilor şi a tradiţiei.

De mică, Selma Lagerlof a citit mult, cărţi de aventuri pline de fantezie, O mie şi una de nopţi, cărţile lui Walter Scott, povestirile lui Andersen. Încă de la 15 ani, Selma Lagerlof a început să scrie versuri şi şi-a propus să devină scriitoare. Dorinţa de a îmbunătăţi situaţia materială precară a familiei a determinat-o pe Selma Lagerlof să plece la Stockholm, în 1881, unde a urmat un an cursurile unui liceu pentru fete şi trei ani cursurile Şcolii pedagogice. Din 1885 până în 1895, Selma Lagerlof a fost învăţătoare într-o şcoală de fete la Landskrona.

 În această perioadă, Selma Lagerlof a scris "Gösta Berlings saga" (1891). Cartea a fost primită foarte rece de critică.

În opera lui Selma Lagerlof predomină povestirea, legenda. Cartea, "Nils Holgersson underbara resa genom Sverige" (Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia) (1907), a fost tradusă în foarte multe limbi şi este cea mai cunoscută lucrare a lui Selma Lagerlof.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel