Data actualizării:
Data publicării:

Cine a câștigat în dezbaterea Harris - Trump. Adrian Năstase: Ar trebui să ne preocupe cum vede relația cu NATO și Europa

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Adrian Năstase, fost premier al României, a spus cine a câștigat, în opinia sa, în dezbaterea electorală din Statele Unite, dintre Kamala Harris și Donald Trump.

Adrian Năstase a fost întrebat de jurnalista Ana Maria Păcuraru, la Realitatea Plus, despre cum interpretează diferențele dintre atitudinile celor doi candidați la președinția Statelor Unite, respectiv Kamala Harris, candidatul democraților, și Donald Trump, candidatul republicanilor.

“A câștigat în această confruntare“

“În opinia mea, Kamala Harris a câștigat în această confruntare, pentru că ea a vorbit despre viitor, despre unele proiecte, pe când Donald Trump, din păcate, a vorbit mai mult despre trecut, despre frustrările sale legate de alegerile pe care le-a pierdut, legat de chestiunile pe care dintotdeauna le-a subliniat, respectiv imigrația. Unele dintre chestiuni sunt total aberante, cu haitienii imigranți care mănâncă pisici și câini. S-a axat foarte mult pe frică sau să genereze frici în zona electorală. Nu mi s-a părut foarte inteligentă povestea asta“, a spus Adrian Năstase.

”A fost un fel de Biden, din dezbaterea Trump - Biden”

“El a fost un fel de Biden, în dezbaterea dintre el și Biden. Depășit în mesaje, neadus la zi, fără lucruri convingătoare, aducând în discuție chestiuni foarte ciudate, precum felul s-a raportat la europeni, cum că ”Europenii care ne fură, care nu ne dau bani”, considerând NATO, de exemplu, ca pe un business, în care banii contează, până la urmă. Îi dai, ai un fel de siguranță cu armele americane. Nu mi s-a părut deloc în ordine. Trump nu a convins nici din punct de vedere nonverbal și din punct de vedere al conținutului și cum a răspuns.

Trump consideră America împărțită în două. Acest mod de a privi America, respectiv fiind divizată, o favorizează, până la urmă, pe Kamala Harris, care a subliniat nevoia de unitate în această perioadă. Soluțiile pe care ea le-a sugerat, inclusiv din punct de vedere al politicii externe, mi se par mult mai convingătoare, a spus fostul premier, adăugând: Chiar în legătură cu Afganistanul, ea a subliniat de fapt acel acord făcut cu talibanii pe care l-a pus în aplicare președintele Biden și administrația democrată, dar,  în realitate, a fost negociat și semnat de către Trump. Deci, sunt foarte multe lucruri, inclusiv în politica externă. Singurul aport puternic pe care l-a adus Trump a fost că el este lăudat de Viktor Orban“, a menționat Adrian Năstase.

“Având în vedere politicile externe ale lui Donald Trump, în special susținerea Viktor Orban și critica NATO, ar putea afecta relațiile internaționale ale Statelor Unite ale Americii inclusiv cu România?“, a întrebat Ana Maria Păcuraru.

“Felul în care concepe relația cu NATO și Europa ar trebui să ne preocupe“

“Nu știu dacă neapărat se va întâmpla lucrul acesta. Ce este categoric este că Trump are o viziune comercială pentru relația cu Europa (... ) Felul în care a conceput și concepe relația cu NATO, pentru noi, care am considerat și considerăm că NATO reprezintă o umbrelă de securitate importantă, ar trebui să ne preocupe.

În mod evident, din punctul nostru de vedere, opțiunile pe care le-a exprimat Kamala Harris sunt mult mai apropiate de interesele noastre. Sigur că atacurile la adresa ei, că vrea să distrugă Israelul și toate nebuniile pe care le-a spus azi-noapte, ar putea pentru electoratul american să fie convingătoare, dar pentru un electorat mai puțin educat, atent, la ceea ce înseamnă politica mondială. Kamala Harris a subliniat nevoia de a menține un tip de responsabilitate internațională pentru statul american“, a mai spus Adrian Năstase.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel