Cinci sfaturi pentru a conduce corect şi în siguranţă noaptea
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Sursa: Unsplash
Sursa: Unsplash
Pe timp de noapte, vederea şoferilor este afectată de un cumul de factori, de la oboseală la lumina orbitoare a farurilor maşinilor care vin din sens opus. 

Iată cinci sfaturi utile pentru a conduce corect şi în siguranţă pe timp de noapte. 

1. Fă toți pașii necesari, pe care ii faci și când conduci ziua. Pune-ți centura, ajustează-ți scaunele și oglinzile, pune telefonul deoparte, alege un post de radio și respiră adânc de câteva ori. Acest lucru te va ajută să te relaxezi când conduci sub presiune. Stai mereu în alertă.

2. Fii la curent cu toate trucurile.  Dacă o mașină se apropie de tine cu faza lungă pornită, ce faci? Răspunsul corect: eșți atent la partea dreaptă a benzii tale de mers, iar în același timp îți menții vederea periferică alertă la alte pericole. Aceste sfaturi le găsești în  aproape toate manualele dedicate șoferilor. Citește-le cu atenție și memorează-le.

3. Relaxează-te. Cel mai rău lucru pe care îl poți face când conduci noaptea este să te agiți. Folosește tehnicile de respirație pentru a te relaxa dacă te simți nervos, alungă-ți anxietatea privind în jur la peisaj și citind toate semnele de pe drum.

4. Păstrează limita de viteză. Făcând acest lucru îți acorzi ție timp de manevră dacă vei avea nevoie. Cu cât conduci mai repede, cu atât mai puțin timp ai să reacționezi la o posibilă situație. Păstrând o viteză legală și constantă, vei reduce riscurile apariției unui incident.

5. Asigură-te că farurile și luminile de pe bord sunt pornite, când conduci noaptea, astfel încât să poți să vezi drumul și toate instrumentele de care ai nevoie. E și prevăzut în lege acest aspect. Folosește faza lungă doar atunci când conduci într-o zona rurală și oprește-o când se apropie o altă mașină din sens opus sau când ai în față o pantă, pentru a nu-i orbi pe ceilalți șoferi, scrie auto.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel