Cinci ingrediente care otrăvesc creierul
Data publicării:
Autor: Steluța Indrei
WhatsApp
Specialiștii în nutriție avertizează că există cinci ingrediente din alimente care trec de bariera intestinală, iar toxinele pe care le generează ajung în creier. 

Iată cinci ingrediente care pot provoca neurotoxicitate, potrivit NaturalNews.com.

Glutenul

Glutenul este o proteină care se găsește în cereale cu spic: grâu, orz, secară, ovăz. Această proteină lipicioasă se leagă de peretele intestinului, unde poate provoca tulburări digestive și ale sistemului imunitar. Boala celiacă este cea mai frecventă condiție asociată cu sensibilitatea la gluten. Cu toate acestea, există, de asemenea, o afecțiune numită intoleranță la gluten sau sensibilitate la gluten non-celiacă, și este un factor major în tulburările inflamatorii ale creierului și ale sistemului nervos. Studiile au arătat numeroase asocieri între sensibilitatea la gluten și unele tulburări neurologice, inclusiv boli psihiatrice, demență, Parkinson, scleroză multiplă. 

Îndulcitorii artificiali

Indiferent că este aspartam, sucraloză sau zaharină, îndulcitori artificiali atât de populari datorită marketingului lor cu zero calorii, sunt substanțe controversate. Aspartamul este o combinație de substanțe chimice, și anume acidul aspartic (un aminoacid cu efecte excitatorii asupra celulelor creierului), metanolul și fenilalanina. Când este descompus în cursul digestiei, aspartamul produce un compus implicat în dezvoltarea tumorilor cerebrale. Consumul de aspartam provoacă o varietate de simptome, inclusiv atacuri de panică, vorbire neclară, depresie și migrene. Îndulcitorii artificiali pot fi găsiți în sucuri, iaurt, gumă de mestecat, sosuri de gătit, îndulcitori de cafea, apă aromatizată, cereale și produse fără zahăr.

Zahărul

Însă nici zahărul nu este o opțiune sănătoasă. Consumul constant de zahăr rafinat are un efect negativ nu doar asupra creierului, ci și asupra sistemului digestiv și a celui imunitar. Zahărul rafinat duce la creșterea inflamației și de aici la un întreg cortegiu de boli cronice. 

Monoglutamat de sodiu

Monoglutamatul de sodiu este un potențiator de gust, adăugat în general în bazele pentru mâncăruri, supe concentrate, mezeluri, semipreparate, sosuri. Monoglutamatul este o substanță care păcălește creierul, stimulează secreția de dopamină și creează dependență. O serie de studii au asociat monoglutamatul cu leziuni cerebrale și alte boli neurologice, inclusiv Parkinsons, Alzheimer, demență, scleroză multiplă, lupus și multe altele.

Fluorul

În SUA, decizia de îmbogățire a apei potabile cu fluor este una dintre cele controversate. Contestatarii acestei măsuri afirmă că fluorul în exces are efect neurotoxic, mai ales în cazul copiilor. Dar acest lucru este demonstrat și de un studiu finanțat de UNICEF. Potrivit acestuia, IQ-ul copiilor se reduce la doar o doză de 0,88 mg de fluor/litru de apă. Alte studii asociază excesul de fluor cu tulburări de memorie și învățare, tulburări de comportament în cazul copiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel