Data publicării:

Cinci cetățeni ruși inculpați după dezmembrarea faimosului grup de hackeri Lockbit

Autor: Tiberiu Vasile | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Autoritățile americane au pus sub acuzare cinci cetățeni ruși în urma unei operațiuni globale de eliminare a unei bande de infractori cibernetici care cerea răscumpărare pentru datele victimelor.  

Lockbit a fost dezorganizat de National Crime Agency (NCA) și de o coaliție de agenții de poliție internaționale, inclusiv FBI, care au preluat controlul site-ului grupului.

Banda și afiliații săi au spart unele dintre cele mai mari organizații din lume, inclusiv Royal Mail, care s-a confruntat cu perturbări grave după un atac la începutul anului 2023.

Directorul general al NCA, Graeme Biggar, a anunțat că o coaliție internațională de aplicare a legii, formată din 10 țări, a "prins hackerii" și a doborât un site prolific de ransomware.

În cadrul unei conferințe de presă la Westminster, acesta a declarat că Lockbit a fost cel mai prolific grup de ransomware din ultimii patru ani și că a fost la originea a 25% din atacurile din ultimul an.

Există peste 200 de victime în Regatul Unit și mii la nivel internațional, cu pierderi de miliarde de lire sterline în plăți de răscumpărare și costuri de recuperare a datelor, printre ținte numărându-se companii importante și servicii publice, inclusiv spitale.

Un atac din septembrie anul trecut a dus la scurgerea de informații militare sensibile atunci când a fost vizată firma de securitate privată Zaun.

Biggar a declarat că Lockbit nu a beneficiat de sprijin direct din partea statului rus, deși criminalitatea cibernetică este tolerată în această țară.

"I-am atacat pe hackeri; am preluat controlul asupra infrastructurii lor"

Autoritățile americane au formulat acuzații împotriva a cinci cetățeni ruși, dintre care doi se află în custodie - Mihail Vasiliev, care este deținut în Canada, sub rezerva procedurilor de extrădare, și Ruslan Magomedovici Astamirov, care se află în SUA.

Ceilalți trei - Artur Sungatov, Ivan Kondratyev și Mikhail Pavlovich Matveev - sunt încă în libertate.

Două persoane au fost arestate în Polonia și Ucraina, iar peste 200 de conturi de criptomonede despre care se crede că au legătură cu grupul au fost înghețate.

O postare de pe site-ul grupului de luni spunea: "Acest site se află acum sub controlul Agenției Naționale pentru Criminalitate din Marea Britanie, care lucrează în strânsă cooperare cu FBI și cu grupul operativ internațional de aplicare a legii, "Operațiunea Cronos"."

Europol și alte organizații polițienești internaționale din Franța, Japonia, Elveția, Canada, Australia, Suedia, Olanda, Finlanda și Germania au ajutat la operațiunea de aplicare a legii.

Directorul adjunct al NCA, Paul Foster, a declarat că grupul a operat un site web cu clienți loiali și chiar a desfășurat o campanie de marketing de succes, oferind 1.000 de dolari oricui își tatua logo-ul Lockbit.

El a spus că și infractorii cibernetici mai puțin pricepuți la tehnologie au putut folosi instrumentele de extorcare digitală ale grupului cu câteva clicuri simple.

Biggar a spus: "I-am atacat pe hackeri; am preluat controlul asupra infrastructurii lor, am confiscat codul sursă și am obținut cheile care vor ajuta victimele să își decripteze sistemele. Începând de astăzi, Lockbit sunt blocați. Am afectat capacitatea și, mai ales, credibilitatea unui grup care depindea de secret și anonimat", conform SkyNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel