Cîmpeanu: 126 de şcoli vor primi finanţare pentru modernizarea grupurilor sanitare neconforme
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 11 mai, 20:05
WhatsApp
Sorin Cîmpeanu  Foto: Crișan Andreescu
Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat în şedinţa de Guvern de miercuri faptul că a fost aprobată hotărârea privind cifrele de şcolarizare pentru învăţământul preuniversitar şi învăţământul superior de stat în anul şcolar/ universitar 2022 - 2023.  De asemenea, un număr de 126 de şcoli vor primi finanţare pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri.

Astfel, pentru educaţia timpurie (creşe şi grădiniţe) este alocat un număr de 665.000 de locuri, a precizat ministrul Educaţiei, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria, la finalul şedinţei executivului.

Pentru învăţământul primar sunt prevăzute 935.000 de locuri, fiind vorba despre un număr mediu de 187.000 de locuri pe an (pentru cei cinci ani de învăţământ primar, care includ clasa pregătitoare şi clasele I - IV).

Pentru învăţământul gimnazial sunt prevăzute 813.000 locuri. În învăţământul liceal - clasa a IX-a: 130.600 de locuri pentru învăţământul de zi, la care se adaugă 11.000 de locuri pentru învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă. Totodată, 16.000 de locuri sunt alocate pentru clasa a XI-a, învăţământ seral şi cu frecvenţă redusă.

În ce priveşte învăţământul post-liceal, inclusiv învăţământul terţiar non-universitar, sunt prevăzute 28.000 de locuri. Pentru învăţământul profesional, anul I, sunt finanţate 60.000 de locuri.

G Ad:

În cadrul programului 'A doua şansă', învăţământ primar şi gimnazial, inclusiv învăţământul din penitenciare, sunt finanţate 30.000 de locuri.

La nivel universitar, sunt prevăzute 63.729 de locuri la licenţă (62.000 de locuri pentru învăţământ superior civil şi 1.729 de locuri pentru învăţământ militar). La nivel de master sunt alocate 36.642 de locuri (36.000 de locuri pentru învăţământ civil şi 642 de locuri pentru învăţământ militar), la nivel de doctorat vor fi finanţate 3.220 de locuri, iar pentru rezidenţiat 5.000 de locuri. 

Cîmpeanu: 126 de şcoli vor primi finanţare pentru amenajarea grupurilor sanitare

Un număr de 126 de şcoli vor primi finanţare pentru lucrări de amenajare a grupurilor sanitare, în baza unei hotărâri adoptate în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, ministrul Educaţiei a arătat că în acest fel se va asigura finanţare pentru rezolvarea unei probleme 'aflată de multă vreme din păcate în atenţia publică'.

'Este vorba de şcolile care au grupuri sanitare neconforme. Prin finanţarea alocată astăzi de Guvernul României, un număr de 126 de şcoli, nominalizate, vor primi finanţare pentru a elimina această problemă a grupurilor sanitare neconforme. 126 de şcoli în care învaţă 138.400 de elevi', a precizat Sorin Cîmpeanu.

Ministrul Educaţiei a menţionat că este vorba despre unităţi de învăţământ mici, cu un număr mediu de 145 de elevi.

'În cazul în care autorităţile locale, care vor avea deîndată după aprobarea hotărârii de guvern în bugete aceste sume - este vorba de o sumă medie de 85.000 de lei per şcoală, doar pentru a asigura conformitatea grupurilor sanitare, o sumă care exclude cheltuielile ocazionate de branşamente la apă potabilă şi canalizare, acestea provin din bugetele autorităţilor locale - dacă această sumă va fi folosită (...) vom elimina în scurt timp total această problemă care trenează de mult timp în sistemul de educaţie românesc: grupuri sanitare neconforme', a spus el. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro