Cimpanzeii își sincronizează pașii la fel ca oamenii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Saint Andrews, din Scoția, și de la Universitatea Central Europeană, din Viena, Austria, a dezvăluit că cimpanzeii își sincronizează pașii în mod neintenționat atunci când merg unul lângă altul, cum fac și oamenii.

Deși este deja cunoscut faptul că cimpanzeii se pot coordona atunci când urmăresc atingerea unui scop, cum ar fi tragerea unei sfori pentru a elibera mâncare, se știu mult mai puține lucruri despre tendința lor de a se coordona spontan. Studiul, condus de dr. Manon Schweinfurth, lector la Școala de Psihologie și Neuroștiințe a Universității Saint Andrews și publicat în Current Biology a înregistrat comportamentul de mers al cimpanzeilor la Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust, un sanctuar din Zambia, în diferite condiții. Cimpanzeii au fost observați când mergeau singuri sau când mergeau alături de alții.

Trăsătură ancestrală

Cercetătorii au observat că cimpanzeii își sincronizează pașii atunci când merg unul lângă altul, sugerând că tendința puternică a omului de a-și coordona acțiuni simple este împărtășită cu cea mai apropiată rudă a noastră primată și, prin urmare, ar putea fi o trăsătură ancestrală. Dr. Schweinfurth spune că „oamenii își planifică și coordonează în mod deliberat acțiunile cu ceilalți în timpul jocurilor sportive, dansurilor de grup, ansamblurilor muzicale sau acțiunilor militare. Dar este, de asemenea, o parte din viața noastră de zi cu zi, cum ar fi căratul obiectelor împreună sau îmbrăcarea unui copil”. „Acțiunile comune sunt esențiale pentru succesul nostru ca specie, deoarece se pot realiza mult mai multe lucruri împreună decât de unul singur. De fapt, nu ne putem abține și ne coordonăm acțiunile chiar și atunci când nu este necesar să facem acest lucru, de exemplu, sincronizându-ne pașii cu cineva care merge lângă noi”, a spus ea. „În contrast, una dintre cele mai apropiate rude ale noastre în viață, cimpanzeul, nu pare să arate aceeași preferință pentru acțiunile comune complexe. Dar se știu puține lucruri despre formele mai simple de acțiune comună, cum ar fi tendința de sincronizare interindividuală. Cimpanzeii sunt deosebit de interesanți aici, deoarece sunt un model bun pentru ultimul nostru strămoș comun, alături de alte maimuțe mari africane”, explică cercetătoarea, potrivit Phys.org.

Indicii pentru viitor

Studiul a implicat atât cimpanzei masculi, cât și femele de o varietate de vârste, unii înrudiți și alții nu. Atunci când cimpanzeii mergeau împreună, un pas cu unul dintre picioare a fost urmat de un pas cu același picior al celuilalt individ în 79% dintre cazuri în mai puțin de 0,5 secunde. „Acest studiu oferă dovezi că cimpanzeii își sincronizează în timp mișcările corpului cu mișcările conspecificelor lor. Această coordonare interpersonală a mișcărilor este adesea numită antrenare și se bazează pe legăturile percepție-acțiune care devin cuplate. Înțelegerea mecanismelor pe care oamenii le împărtășesc cu alte specii ne poate ajuta să înțelegem originile evolutive ale formelor mai sofisticate de acțiune comună”, subliniază dr. Schweinfurth.

„Acest studiu oferă dovezi că această formă simplă de coordonare este împărtășită între oameni și ruda lor cea mai apropiată în viață”, spune cercetătoarea. Diferența dintre dintre oameni și cimpanzei în ceea ce privește formele mai complexe de coordonare se datorează probabil unor mecanisme de bază mai sofisticate. Sunt necesare studii viitoare pentru a le identifica”, a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel