Data publicării:

Christian Sabbagh a supraviețuit, ca prin minune, după ce convoiul în care se afla a fost lovit de o rachetă: Am crescut în război, m-am obișnuit

Autor: Anca Murgoci | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Christian Sabbagh
Sursă foto: Facebook Christian Sabbagh
Christian Sabbagh, jurnalist Kanal D, a fost corespondent de război. A transmis din punctele cele mai fierbinți, cu conflicte puternice, de pe planetă.

Christian Sabbagh a fost corespondent de război și jurnalist de investigații. De nenumărate ori, a trecut pe lângă moarte și a simțit mâna lui Dumnezeu asupra sa, pe umărul lui. Unul dintre exemple este de pe vremea când era corespondent de război în Serbia, anul 1999. „Am fost loviți de o rachetă, tot convoiul umanitar al Crucii Roșii, în care ne aflam. Autostrada Belgrad – Nis a fost bombardată și noi am supraviețuit miraculos”, își amintește Christian Sabbagh. Într-un interviu pentru DC News, jurnalistul a vorbit despre despre acest subiect.

 

Aveți mare experiență în subiectele cu adevărat grele, ați fost corespondent de război și știu că ați supraviețuit miraculos. Cum v-a marcat viața acea experiență?

 

Se spune că toți cei care au participat în zone de răboi suferă de sindromul de stres posttraumatic. La mine nu a fost cazul, probabil că asta se datorează și faptului că de mic am crescut în război, m-am obișnuit cu el.

Dacă ați da timpul înapoi și ați lua-o de la capăt, văzând cum a evoluat cariera dumneavoastră și văzând totodată și imaginea Poliției Române, ce ați fi ales - o carieră ca polițist sau jurnalist? Spun asta pentru că sunteți un om care poate schimba mersul lucrurilor. Știu că nu s-a putut, după Revoluție, să fiți polițist, dar să presupunem că s-ar fi putut.

Vedeți dumneavoastră, când suntem mici visăm să devenim asemenea eroilor din basme sau benzi desenate. Și cum polițistul, pompierul, soldatul sunt eroi, la vremea respectivă visam la o viitoare carieră în poliție. După Revoluție, legislația românească încă nu se modernizase, ca atare, cei cu dublă cetățenie nu aveau voie să aplice pentru o instituție militară, decât dacă renunțau la una dintre cetățenii. În cazul meu, cea libaneză. Și cum destinul a ales ca eu să mă nasc “cu două mame”, cetățenie română și libaneză, mi s-a părut injust să fac așa ceva. Sincer, nu regret, pentru că am descoperit o profesie cu mult mai fascinantă decât cea de polițist.

 

Ce v-a făcut să rămâneți în zona de investigații? Mai sunt foști corespondenți de război care au virat spre monden. Dumneavoastră ați rămas pe linia aceasta, a subiectelor grele, serioase.

 

Istoria clipei trebuie arătată. De multe ori, realitatea din teren este alta decât o știm noi din manuale. Sigur, asta implică și riscuri, opiniile tale devin deranjante pentru unii, dar apreciate de alții. Până la urmă, scopul tău este să arăți adevărul de la fața locului, nu să obții simpatia oamenilor.

 

Kanal D a împlinit 15 ani de la înființare.

 

VEZI ȘI: Christian Sabbagh credea că are oprită lavaliera: Vocea mea s-a auzit în platou. Invitații au rămas muți de uimire

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel