Chișinăul vrea scoaterea trupelor ruse din Transnistria. ONU spune că Republica Moldova este în prima linie de păstrare a păcii și stabilității în lume
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
Sursă foto: Facebook Maia Sandu
„Republica Moldova merită pace, merită stabilitate și susținerea masivă internațională pentru a face față acestei provocări enorme de refugiați”, anunță secretarul general al Organizației Națiunilor Unite, António Guterres, care se află într-o vizită de lucru la Chișinău.

Vorbind despre invazia rusă în Ucraina și situația tensionată din regiune, înaltul oficial a declarat că ONU și-a asumat angajamentul să susțină nu doar populația din Ucraina, dar și din Republica Moldova în această perioadă dificilă.

„Suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Republicii Moldova, dar și progresele solide pe care le-ați înregistrat în ultimele câteva decenii nu trebuie să fie amenințate. Invazia Rusiei în Ucraina trebuie să fie încetată”, a declarat el.

Totodată, Guterres a spus că Organizația intenționează să ofere ajutor suplimentar celor 90 de mii de refugiați ucraineni și 55 de mii de persoane gazdă din Republica Moldova, acțiuni care vor fi implementate în coordonare cu Guvernul de la Chișinău și alți parteneri.

La fel, acesta s-a referit și la relațiile dintre Chișinău și Tiraspol.

„Moldova este în prima linie de păstrare a păcii și stabilității în lume. Cu un război atât de aproape și diviziunile pe care le cunoaștem, sper că va fi un clar sentiment de responsabilitatea din partea tuturor actorilor de pe ambele maluri ale râului Nistru și acest sentiment de responsabilitate va preveni orice amenințare la adresa Republicii Moldova... Republica Moldova merită pace, merită stabilitate și susținerea masivă internațională pentru a face față acestei provocări enorme de refugiați”, a adăugat el, conform Deschide.

Natalia Gravrilița: Folosim platforma oferită de ONU pentru a cere scoaterea trupelor ruse din Transnistria

Organizația Națiunilor Unite rămâne o platformă importantă globală pentru statele mici, unde ele își pot face vocea auzită, iar Republica Moldova, fiind o țară mică, apreciază acest lucru. Declarația a fost făcută de către prim-ministrul Natalia Gavrilița în cadrul unei conferințe de presă comune cu Secretarul general al ONU, António Guterres.

„Trăim timpuri incerte care cer reconfigurarea relațiilor internaționale. ONU poate avea un loc și rol important în noul context global dacă va rămâne fidel principiilor sale umaniste, dacă va reuși să ofere un loc sigur și o voce tuturor, inclusiv statelor mici”, a spus șeful Executivului.

Totodată, Gavrilița a precizat că „Republica Moldova folosește platforma oferită de Organizația Națiunilor Unite pentru a cere scoaterea trupelor străine ale Federației Ruse de pe teritoriul regiunii transnistrene și a atrage atenția asupra încălcărilor drepturilor omului admise în regiunea controlată de regimul nerecunoscut”.

„Regăsirea acestor subiecte în rezoluțiile ONU păstrează problema transnistreană în vizorul comunității internaționale. Vrem să găsim o soluție pașnică a conflictului care va consolida statul nostru și îi va permite să se dezvolte în continuare în beneficiul tuturor cetățenilor”, a adăugat ea, conform aceleiași surse.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel