Data actualizării:
Data publicării:

Chiriile din Marea Britanie, creștere în ritm record. Care este explicația. Se pune presiune și pe proprietari

Autor: Ema Apostu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Chiriile din Regatul Unit au înregistrat o creștere record.

Preţurile plătite de chiriaşi au crescut cu 5,3% în ultimele 12 luni până în iulie, cea mai mare modificare anuală procentuală înregistrată de Oficiului Naţional de Statistică (ONS).

Cifrele ONS au arătat, de asemenea, o încetinire a creşterii preţurilor la locuinţe, acestea crescând cu 1,7% în ultimele 12 luni până în iunie, în scădere faţă de o creştere de 1,8% în mai şi cu mult sub vârful de 14% din iulie anul trecut. A fost, de asemenea, cea mai scăzută rată de creştere din iunie 2020, când piaţa imobiliară a fost puternic lovită de primul blocaj din cauza Covid-19, scrie Financial Times.

Prețurile chiriilor, influențate de lipsa proprietăţilor disponibile

Imaginea contrastantă arată impactul ratelor ipotecare mai mari asupra ambelor sectoare, reglementările crescând presiunea asupra proprietarilor de a vinde.

Tendinţele reflectă, de asemenea, mai mulţi oameni care aleg să închirieze în loc să cumpere, având în vedere creşterea costului de proprietate. Ambele au fost exacerbate la Londra, unde chiriile au crescut cu 5,5% în capitală în iulie.

În schimb, preţurile locuinţelor din capitală au scăzut cu 0,6% în iunie faţă de aceeaşi lună a anului trecut, singura regiune care a înregistrat o scădere. În iunie, rata medie a creditelor ipotecare a crescut la 4,6%, cel mai ridicat nivel din 2008 în timpul crizei financiare, potrivit datelor Băncii Angliei. Aceasta urmează creşterii constante a ratelor dobânzilor de către Banca Angliei care se luptă cu o inflaţie constantă ridicată .

Nathan Emerson, directorul executiv al Propertymark, un organism comercial pentru agenţii imobiliare, a spus că presiunile asupra preţurilor chiriilor au fost exacerbate de lipsa proprietăţilor disponibile.

"Există o diferenţă uriaşă privind numărul de proprietăţi disponibile pentru închiriere, în comparaţie cu numărul în continuă creştere de chiriaşi care caută o locuinţă, continuând, în cele din urmă, să pună presiune asupra preţurilor chiriei", a spus el, îndemnând guvernul să "abordeze urgent problema", scrie Rador, citând ziarulromanesc.net.

Mulţi economişti se aşteaptă, de asemenea, ca preţurile locuinţelor să scadă în continuare, în lunile următoare, deoarece ratele ipotecare sunt de aşteptat să rămână ridicate pentru o perioadă de timp.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel