Data publicării:

Chirieac: Vizita premierului Chinei, un succes care se poate transforma într-un eșec

Autor: Crişan Andreescu, crisan_andreescu | Categorie: Politica
WhatsApp
premier china
premier china

Delegația Republicii Populare Chineze, condusă de premierul  Li Keqiang, a părăsit România, joi dimineața. Vizita delegației chineze, din care a făcut parte și circa 300 de oameni de afaceri s-a încheiat cu acorduri prin care statul chinez va investi circa 5 miliarde de euro. Analistul Bogdan Chirieac a declarat că vizita este un succes care se poate transforma într-un eșec dacă nu va avea loc o reformă a administrației din România.

Summit-ul Europa Centrală și de Est–China de la București s-a încheiat, cea mai importantă delegație, cea a Chinei, condusă de premierul Li Keqiang, părăsind România, joi dimineața.

Despre o eventuală concretizare a investițiilor strategice, în urma acordurilor semnate la București, analistul Bogdan Chirieac a spus că "dacă nu va fi o reformă a administrației în România, nu se va materializa nimic... Toată vizita a fost un succes, dar imediat după vizită trebuie să înceapă reforma profundă a structurilor corupte și putrede din administrația românească. De pildă, nicio autostradă chinezească nu va reuși să treacă de actualul CNADNR. Nicio cale ferată de mare viteză nu va reuși să treacă de actualul CFR Infrastructură. Proiectele energetice trebuie să treacă de baronii companiilor de stat, super baroni, mult mai mari decât baronii politici pe care îi cunoaștem".

"Greul abia începe, asta a fost glazura, a fost strălucirea, a fost o acțiune politică lăudabilă din partea domnului Ponta, este cea mai importantă din mandatul său de un an și opt luni de până acum, este un succes care poate deveni un eșec în absența reformei din administrație".

Dacă  Băsescu ar fi  crezut în aceste investiții promise de partea chineză, Chirieac este de părere că "Domnul Băsescu s-a situat cu totul și cu totul în afara  acestui eveniment. Cred că nici domnia sa nu-și poate explica de ce, având două mandate în spate, dintre care mulți ani deținând puterea absolută în această țară, n-a avut dânsul această inițiativă, mai ales după ianuarie 2007 când România a intrat în Uniunea Europeană, nimic nu-l împiedica să folosească această resursă, fiindcă interesul Chinei pentru România se datorează în primul rând intrării României în UE. Nu piața românească de 20 de milioane de locuitori săraci este importantă, importantă este piața de peste 500 de milioane de locuitori ai UE pentru China", a mai declarat Bogdan Chirieac.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel