Chirieac, verdict: Comasarea alegerilor și condamnarea PSD-PNL
Analistul politic Bogdan Chirieac a vorbit despre scenariul comasării alegerilor.
'În Marea Neagră este război. Or, în acest moment nici Washington, nici Bruxelles nu ar dori ca România să intre într-o zonă de instabilitate, fiindcă liberalii fac calculul că ies de la guvernare, dar în secunda doi PSD, care nu are majoritate, va ieși și el! Astfel, va începe un haos politic anul acesta la care se poate întâmpla orice. Însă nimeni nu acceptă așa ceva! Prin urmare, sunt condamnați să rămână în Coaliție deoarece nu se pot forma alte majorități. Dacă ar fi o majoritate PNL-USR-UDMR nu ar fi o problemă, dar nu se mai pot face astfel de majorități acum. Și nici nu cred că le-ar conveni să intre în alegeri fiind la guvernare.', a zis Chirieac.
'Pur și simplu, nu cred că este vreo strategie să iasă de la guvernare, ci sunt nervii care vorbesc. Vă dați seama că orice ambiție internațională mare a președintelui Klaus Iohannis va dispărea complet, dacă va intra țara în haos. De afară se vede că nu se știe toată mățăraia de pe Dâmbovița. De afară se vede că președintele Iohannis, de la înălțimea domniei sale, de la aptitudinea și anvergura sa a ținut țara stabilă, a luptat cu corupția, ridicând MCV-ul și ne-a băgat în air Schengen și se mai vede că ține o coaliție stânga-dreapta la putere perfect stabilă. Dar în momentul în care se intră în haos lucrurile se schimbă. Să știți că Washington și Bruxelles văd statisticile, care spun că România este a doua țară ca Produs Intern Brut din Europa de est.', a zis Chirieac.
Chestionat dacă președintele Iohannis mai are un cuvânt de spus în Coaliția de guvernare, analistul politic Bogdan Chirieac a răspuns:
'Da, încă da. Aici trebuie să ne gândim așa: Cum e mai bine? Să ai dosarele închise? Sau dosarele deschise? Eu cred că e mai bine cu dosarul închis. Atunci, liberalii care vor să părăsească Coaliția doresc să aibă dosarele închise, nu deschise.', a zis Chirieac.
Întrebat dacă mâine mai este loc pentru negocieri privind comasarea alegerilor, Bogdan Chirieac a răspuns:
'Da, este spațiu de negociere, însă eu nu cred că trebuie făcut acest lucru și dacă e greu sau ai senzația că pierzi. Însă eu cred că PNL va obține un rezultat mult mai bun decât îl arată sondajele, dar, mă rog, este o opinie personală. Însă ce vreau să spun este că atunci când ajungi în momente critice trebuie să faci ceea ce trebuie, adică să organizezi alegeri în conformitate cu legea, nu să provoci aberații și încălcarea legii.', a spus Chirieac.
'Comasarea alegerilor înseamnă încălcarea Constituției. E o aberație că putem avea 4 luni doi președinți de consilii județene, doi primari în același timp. Practic, dacă se intră de acum în campanie la locale va fi haos administrativ până la sfârșitul anului. Însă aceste lucruri se vor vedea și la Washington și Bruxelles. Poate ne mai potolesc ei, pentru că văd că cei de aici, uneori, își pierd uzul rațiunii.', a zis Chirieac.
'Prin urmare, alegerile trebuie făcute la termen. Europarlamentarele trebuie organizate cum le-a stabilit Bruxelles, respectiv pe 6-9 iunie. Noi le vom face pe 9 iunie, iar în ultima duminică din septmebrie se organizează alegeri locale. Așa spune Constituția, atunci se încheie mandatul de 4 ani. Și în noiembrie-decembrie alegeri parlamentare și prezidențiale. Și cum era înainte de 2004. Un tur de la prezidențiale se suprapune cu parlamentarele. Este clar! Să nu se vină cu tot felul de prostii!', a mai spus analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție telefonică în emisiunea moderată de Ioana Constantin, la B1 TV.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News