Data publicării:

Chirieac: Știm acum planul inițial al lui Putin. Toată lumea are o singură îngrijorare

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Vorbe dulci şi vodcă, cadoul lui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi
Vorbe dulci şi vodcă, cadoul lui Putin de ziua lui Silvio Berlusconi
Analistul Bogdan Chirieac a analizat ultimele evenimente referitoare la războiul din Ucraina. 

Analistul Bogdan Chirieac a fost chestionat pe tema declarației așa zisului șef al Parlamentului din Odesa, care a spus că Federația Rusă ar urma să anexeze și alte regiuni sau orașe precum Mikolaiv, Odesa sau Dnipro. 

"Planul inițial al lui Putin îl știm acum. El dorea să cucerească toată Ucraina. A eșuat lamentabil când a vrut să cucerească Kievul cu acea coloană de 64 de kilometri de blindate. Apoi s-a gândit că o să ia tot sudul și estul Ucrainei, mai precis tot litoralul ucrainean al Mării Negre. Nu s-a putut. Acum și-a anexat cele patru teritorii într-un mod absolut aberant, pentru că nu le controlează și începe să le piardă. Hersonul e pe cale să fie recâștigat de ucraineni, iar Putin procedează la un șantaj ordinar, amenințând că aruncă în aer barajul unei hidrocentrale, înecând 80 de localități. Acum, șeful așa-zisului Parlament din Crimeea face un act de propagandă anunțând că urmează și Odesa și altele. Putin nu are însă această capacitate militară, tehnică, logistică. E un singur lucru pe care se bazează aici: faptul că în Odesa sunt mulți etnici ruși. Așa cum în Crimeea erau 95% ruși că pe ceilalți îi deportase Stalin și în Odesa sunt mulți etnici ruși," a răspuns Bogdan Chirieac la Antena 3. 

Ce a vrut să transmită Vladimir Putin după ce s-a lăsat filmat trăgând cu arma?

Referitor la imaginile în care Vladimir Putin a fost filmat ieșind din buncăr și trăgând cu arma, Chirieac spune că președintele Federației Ruse a comis o uriașă greșeală. 

"Vladimir Putin a vrut să facă un act de propagandă și i-a ieșit unul ratat. Chestiunea aia că Dumnezeu când vrea să piardă un om îi ia mințile, se pare că e valabilă și în cazul lui. Păi când rușii o duc cum o duc, tu te duci cu paltonul de 6000 euro la tragere cu pușca? Dacă voia să o facă până la capăt trebuia să ia o uniformă de-asta militară, de nu au pentru noii recruți. Poate găsea una mai veche pentru el și trăgea cu arma și avea astfel un sens. Dar să te duci să tragi cu pușca cu paltonul de 6000 de euro, când soldații pe care i-ai aruncat să lupte pe linia frontului nu au bocanci și umblă în adidași, e o chestiune care n-o să funcționeze. Sprijinul pentru războiul din Ucraina era foarte ridicat în Federația Rusă, iar acum înțeleg că s-a diminuat foarte mult," a continuat Chirieac. 

Despre ce au vorbit miniștrii Apărării din SUA și Rusia?

Miniștrii Apărării din Statele Unite și Rusia - Lloyd Austin și Serghei Shoigu - au avut o convorbire telefonică în care au discutat situația actuală din Ucraina, conform unui anunț al Pentagonului făcut pe 21 octombrie. Chirieac spune că există o foarte mare probabilitate ca discuția să se fi axat pe evitarea folosirii armelor nucleare. 

"SUA și toată lumea, chiar și regimurile autoritare cum este China, au o singură îngrijorare: ca Putin să nu folosească arme nucleare. Probabil că și discuția a fost tot pe marginea acestui subiect. Putin este încolțit și caută o ieșire. Din cauza asta mai apare câte un nimeni care anunță că vom anexa și Odesa, nu doar Crimeea și așa mai departe. Singura problemă reală a umanității acum este ca liderul de la Kremlin să nu folosească vreun fel de armă nucleară. Nu mă gândesc la rachetele strategice care înseamnă sfârșitul vieții pe pământ ci și la rachetele nucleare tactice. O bombă atomică tactică a distrus Hiroshima și alta a distrus Nagasaki," a mai spus Chirieac. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel