Data publicării:

Chirieac spune că ”totul depinde de decizia unui singur om: Vladimir Putin”

Autor: Rodica Mitu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Bogdan Chirieac a făcut, luni, o scurtă analiză în contextul tensiunilor Rusia - Ucraina.

„Totul depinde de decizia unui singur om: Vladimir Putin”, a spus Bogdan Chirieac, adăugând: „Nu depinde de întâlnirea NATO - Rusia, nu depinde de întâlnirea președintelui Joe Biden cu Vladimir Putin. Tot acest conflict - din orice punct de vedere îl priviți - este ilogic. Deci, nu face altceva decât să se declanșeze - și ai declanșat, fie că se spune, fie că nu - un nou război rece din Europa.”

„Din acest moment, după ce ai venit cu tancul și cu tunul în secolul XXI să cucerești teritorial o țară din Europa, este clar că, atâta vreme cât la Kremlin va mai rămâne Vladimir Putin - și înțeleg că și-a aranjat să rămână cel puțin până în 2030, e clar că nu mai poți avea încredere”, a spus, luni după-amiază, analistul Bogdan Chirieac într-o intervenție telefonică la Antena 3.

Întrebat, mai departe, cum se tranșează o astfel de situație, Bogdan Chirieac a spus: „Nu tranșezi. Pur și simplu, faci ceea ce ai făcut în vremea războiului rece. Ai asigurată distrugerea reciprocă, din mare nefericire! Uitați ce vorbe rostim!” „Eu sper ca nebunia să nu ajungă până acolo”, a subliniat acesta.

Mircea Geoană, șansă dată diplomației

Amintim că Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a realizat, luni, 21 februarie, o analiză, la DefenseRomania, în contextul tensiunilor Rusia - Ucraina. „Din punct de vedere strict militar și al informațiilor pe care le deținem, în acest moment, Federația Rusă este capabilă să execute operațiuni militare cibernetice, de destabilizare, de încercare de răsturnare eventual a regimului de la Kiev. Nu știm dacă decizia a fost luată sau nu. Sunt elemente care conduc spre o astfel de concluzie, dar sperăm să dăm diplomației probabil o ultimă șansă”, a spus Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, la DefenseRomânia.

Amintim că preşedinţii Statelor Unite şi Rusiei, Joe Biden şi Vladimir Putin, au acceptat, în principiu, ideea propusă de omologul lor din Franţa, Emmanuel Macron, privind organizarea unui summit pe tema securităţii şi stabilităţii Europei. „Salutăm demersurile din ultimele ore pe care lideri europeni le-au făcut. Va exista, probabil, o întâlnire săptămâna aceasta între secretarul de stat Antony Blinken şi ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov”, a spus Mircea Geoană.

Interviul complet cu Mircea Geoană:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel