Chiriaş sau proprietar în 2023? Adrian Negrescu, răspuns la întrebarea momentului: Dacă nu ai această sumă, nici nu te gândi să îţi iei un credit imobiliar
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Fotografie de la PhotoMIX Company, Pexels
Economistul Adrian Negrescu dă răspunsul uneia dintre cele mai populare întrebări la început de 2023. Cum e mai bine: chiriaş sau proprietar? Iată lucrurile de care trebuie să ţii cont atunci când te decizi să investeşti în imobiliare. 

"Depinde ce îţi permiţi, practic. Dacă îţi permiţi să îţi iei un credit şi un apartament, merită, pentru că vor fi apartamente la preţuri bune, pentru că piaţa va stagna. Dacă nu ai bani şi nu ai venituri necesare pentru a-ţi lua un credit, chiria este o variantă foarte bună", a spus Adrian Negrescu pentru DC NEWS. 

Întrebat ce înseamnă "venituri necesare", având în vedere faptul că şi piaţa chiriilor s-a scumpit semnificativ, economistul spune că "pentru a-ţi lua un apartament cu 2 camere în Bucureşti, ar trebui să ai un venit de 3500 lei, chiar 4000 lei net pe lună. Pentru că rata va fi undeva la 2600 lei pe lună. Asta înseamnă că mai trebuie încă un salariu în casă. Dacă locuieşti singur, cel mai bine ar fi să stai în chirie, pentru că efortul financiar ar fi uriaş. Să ne gândim că preţul alimentelor va continua să crească, preţul utilităţilor va creşte, aşa că singur e mai greu să te descurci. 

Dar şi la credit este dificil, pentru că trebuie să ai bani de avans. Dacă nu ai această sumă, nici nu te gândi să îţi iei un credit". 

Mulţi români apelează, însă, la soluţia unui alt doilea credit, pe termen mai scurt, pentru a face rost de banii de avans. 

"Un credit pentru avans, alături de un credit imobiliar, înseamnă în momentul de faţă, la un apartament de două camere, un efort financiar de 3000 lei pe lună, cel puţin. Cred că foarte puţini dintre românii cu un venit mediu se pot încadra să plătească o asemenea rată în fiecare lună", a mai spus Negrescu. 

Lucrurile de care trebuie să ţii cont când îţi cumperi o casă

"Sunt trei lucruri importante care trebuie luate în calcul când facem o astfel de achiziţie. Primul este locaţia. Gândeşte-te mereu pe termen mediu şi lung. Poate vei avea un copil, vei avea nevoie de grădiniţă, şcoală. Este absolut important să ai aproape un mijloc de transport în comun. 

În al doilea rând, este important să te gândeşti dacă vei rămâne pe jobul tău pentru următorii 10 ani, măcar. Pentru că dacă eşti tânăr şi îţi iei azi un apartament, s-ar putea ca peste 2-3 ani să faci un alt pas şi să te trezeşti în alt oraş, şi vei rămâne astfel cu creditul respectiv. Va fi ineficient din punct de vedere economic, pentru că vei plăti chirie într-un nou oraş şi vei avea şi un apartament pe care va trebui să îl întreţii. Deci trebuie să te gândeşti în perspectivă când cumperi un apartament. 

Şi foarte important în 2023 este să te uiţi la calitatea lucrării. Nu mai cumpăraţi apartamente în câmp doar pentru că sunt ieftine. Raportul preţ-calitate este esenţial şi trebuie să luăm în calcul de fiecare dată când facem o investiţie imobiliară potenţialul de revânzare. 

Dacă nu ai răspunsuri la aceste lucruri, mai bine nu îţi cumperi un apartament", a concluzionat Adrian Negrescu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel