China vs. Taiwan. Filipine ar putea permite trupelor americane accesul la bazele sale militare: Beijingul să se abțină de la comportamentul ilegal și iresponsabil
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Ambasadorul filipinez în SUA spune că aprobarea de a permite trupelor americane accesul la bazele militare ale țării va fi acordată numai dacă securitatea națională este amenințată.

Filipine ar oferi SUA acces la bazele sale militare dacă ar izbucni un conflict în Strâmtoarea Taiwan doar „dacă este important pentru noi, pentru propria noastră securitate”, a declarat Jose Manuel Romualdez, ambasadorul filipinez în SUA, într-un interviu acordat Nikkei Asia.

„Vrem să cerem ambelor țări să reducă tensiunea prin dialog mai mult și apoi să încercăm să rezolvăm toate aceste probleme, pentru că este în partea noastră de lume”, a spus Romualdez. „Nimeni nu vrea să aibă vreun război sau confruntare”, a adăugat el.

Manila are o atitudine neutră cu privire la Taiwan, a raportat Nikkei, iar observatorii sunt nerăbdători să vadă dacă Ferdinand „Bongbong” Romualdez Marcos Jr., președintele în exercițiu, va coopera cu SUA dacă China ar ataca Taiwanul în timpul mandatului său de șase ani.

Marcos a adoptat până acum o abordare mult mai severă a relațiilor cu China în comparație cu predecesorul său. „Nu voi prezida niciun proces care va abandona nici măcar un centimetru pătrat de teritoriu al Republicii Filipine în favoarea vreunei puteri străine”, a spus el în primul său discurs despre starea națiunii din iulie.

În iunie, guvernul filipinez a cerut Beijingului să „înceteze și să se abțină de la manifestarea unui comportament ilegal și iresponsabil, să evite escaladarea în continuare a tensiunilor pe mare și să-și retragă imediat toate navele din zonele maritime filipineze”, potrivit Reuters.

Romualdez a spus că Manila negociază în prezent cu Washingtonul pentru a crește numărul de baze militare filipineze pe care forțele americane le pot folosi. Acordul bilateral de cooperare consolidată în domeniul apărării, încheiat în 2014, permite SUA să mențină o prezență militară rotativă la cinci baze filipineze și le permite să construiască și să opereze instalații pe baze filipineze, atât pentru forțele americane, cât și pentru cele filipineze.

„Armata noastră și armata Statelor Unite caută în toate zonele posibile”, a spus Romualdez, adăugând că ar putea exista și o bază navală. Ambasadorul a spus că speră că aceste decizii vor putea fi luate „în următorii trei ani”, scrie Taiwan News.

Taiwanul a doborât, în premieră, o dronă a Chinei. Reacție de la Beijing

Comandamentul de apărare Kinmen al armatei (KDC) a anunțat că un UAV „civil” neidentificat a intrat în spațiul aerian deasupra apelor restricționate ale insulei Shiyu din localitatea Lieyu din Kinmen. Trupele taiwaneze au răspuns urmând proceduri standard de operare.

După ce drona a ignorat avertismentele, trupele au tras cartușe reale în UAV și au reușit să-l doboare. Comandamentul a precizat că va continua să mențină vigilența și să monitorizeze îndeaproape situația.

Aceasta este a treia zi la rând în care soldații taiwanezi au fost forțați să tragă cu muniție reală asupra dronelor care pătrund deasupra insulelor Kinmen. Marți, 30 august, soldații au tras într-un UAV chinez pentru că nu a răspuns la avertismente în timp ce se învârtea deasupra insulei Erdan, înainte de a se retrage Xiamen, în China, marcând primul eveniment când trupele din Taiwan au tras cu muniție reală asupra unei drone chineze (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel