Urmărește emisiunea live
China vrea să facă o linie de separare în vârful Everest. Va fi interzis contactul între turiști
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China vrea să facă o linie de separare în vârful Everest. Va fi interzis contactul între turiști   /   Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China vrea să facă o linie de separare în vârful Everest. Va fi interzis contactul între turiști / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China spune că va înființa o „linie de separare” la vârful muntelui Everest, pentru a preveni amestecarea alpiniștilor care vin din Republica Populară Chineză cu cei veniți din Nepal.

Vârful Everest se află la granița dintre China și Nepal, iar alpiniștii urcă pe cel mai înalt vârf al lumii din ambele părți. Vârful este acoperit permanent de zăpadă, cu spațiu doar pentru șase persoane, iar în zilele cu activitate intensă, alpiniștii trebuie să facă coadă pentru a avea acces la el. În urmă cu mai puțin de o săptămână, alpiniștii și autoritățile din tabăra de bază din Nepal au avertizat despre creșterea cazurilor de Covid în rândul alpiniștilor.

China vrea o linie de separare în vârful Everest

O echipă de ghizi tibetani în alpinism este trimisă pe vârf pentru a stabili linia. Ei vor ajunge înainte de sosirea unui grup de alpiniști chinezi care se află în prezent pe drum. Montaniarzilor din partea chineză li se va interzice să aibă contact cu oricine din partea Nepalului și nu li se va permite să atingă obiecte care au fost plasate în vârf. În același timp, nu este clar dacă ghizii tibetani vor rămâne în zonă pentru a impune restricțiile.

Totodată, directorul Biroului Sportului din Tibet a declarat presei de stat chineze că singura dată când alpiniștii din partea de nord și de sud a muntelui intră în contact este atunci când ating vârful. În prezent, turiștilor fără permis le este interzis să intre în tabăra de bază chineză, iar țara a interzis cetățenilor străini să urce pe munte. Cu toate acestea, Nepalul, care se bazează foarte mult pe veniturile generate de expedițiile de pe Everest, a permis pentru 400 de alpiniști străini să aibă acces spre Everest în acest sezon.

De asemenea, peste 30 de alpiniști bolnavi au fost evacuați din partea nepaleză în ultimele săptămâni, deoarece țara se confruntă cu un al doilea val de coronavirus. Săptămâna trecută, Asociația Himalayan Rescue, care conduce o clinică medicală autorizată de guvern în tabăra de bază, a declarat pentru BBC că a primit confirmarea cazurilor pozitive la câțiva alpiniști trimiși la Kathmandu de către echipele de expediție, precizează BBC.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel