Data publicării:

Lista de medicamente gratuite şi compensate se extinde

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Sanatate
WhatsApp
Lista de medicamente gratuite şi compensate se extinde / Foto: Pexels
Lista de medicamente gratuite şi compensate se extinde / Foto: Pexels

Lista de medicamente gratuite şi compensate urmează să fie extinsă începând cu data de 1 decembrie 2022.       

La solicitarea Ministerului Sănătăţii, Guvernul a aprobat miercuri proiectul de Hotărâre privind modificarea şi completarea anexei la Hotărârea Guvernului nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate, precum şi denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor care se acordă în cadrul programelor naţionale de sănătate.

Actualizarea listei de medicamente gratuite şi compensate prevede introducerea unui număr de 21 molecule noi destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară.

Cele mai multe medicamente nou introduse în listă, respectiv 8, sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice.

Alertă OMS: Medicamente toxice pentru copii. Ar putea fi letale

OMS a emis o alertă pentru utilizarea unor medicamente pediatrice, răspândite în sud-estul Asiei, potențial toxice din cauza conținutului ridicat de etilen sau dietilen glicol.

”Folosirea lor, în special la copii, poate provoca vătămări grave sau deces”, avertizează institutul. Alerta se referă la opt produse care conțin în principal paracetamol.

Aceste produse conțin cantități inacceptabile de etilen glicol și/sau dietilen glicol ca contaminanți”, scrie Organizația Mondială a Sănătății . "Până în prezent, acestea au fost identificate în Indonezia. Cu toate acestea, pot avea autorizaţii de introducere pe piaţă în alte ţări. Este posibil ca aceste produse să fi fost distribuite, prin pieţe informale, în alte ţări sau regiuni", adaugă el, potrivit Il Giornale.

OMS invită autoritățile naționale de sănătate să verifice prezența acestor produse pe piață, producătorii de medicamente sub formă lichidă să testeze ingredientele active pentru prezența contaminanților și cetățenii să nu utilizeze aceste medicamente.

Alerta urmează morții a cel puțin 140 de copii în Indonezia și 70 în Gambia. Moartea a fost asociată cu consumul de siropuri contaminate, deși în prezent sunt în curs de desfășurare investigații suplimentare pentru a confirma legătura dintre decese și consumul de droguri.

OMS, avertisment despre holeră

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a transmis un  avertisment în privința holerei care se răspândește în Liban. 

Holera s-a răspândit pe întreg teritoriul Libanului, a informat marţi, la Geneva, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), relatează dpa și Agerpres.

Ministerul Sănătăţii a raportat la mijlocul lunii octombrie primele cazuri de holeră în aproape trei decenii în Liban. Boala diareică periculoasă s-a răspândit în fiecare regiune a ţării, cu peste 1.400 de cazuri suspecte, a mai spus OMS.

Un total de 381 de cazuri au fost confirmate, iar 17 persoane au murit.

Bacteria a fost probabil adusă din Siria, unde există în prezent circa 20.000 de cazuri suspecte de holeră în toată ţara, a spus directorul regional al OMS pentru situaţii de urgenţă, Rick Brennan.

Holera poate provoca insuficienţă renală sau deces din cauza deshidratării semnificative, însă este uşor de tratat cu medicamente. Numărul focarelor de holeră la nivel mondial a crescut brusc în acest an.

OMS atribuie creşterea numărului de cazuri inundaţiilor, secetelor, conflictelor, migraţiei şi a altor factori care au redus accesul la apă curată pentru numeroase persoane. Deoarece holera se transmite pe cale fecal-orală, acest lucru creşte riscul apariţiei unor focare de boală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii sprijină Libanul cu personal medical, echipament şi resurse de laborator, precum şi cu furnizarea de pregătire pentru combaterea bolii în clinici şi spitale. OMS, în colaborare cu guvernul libanez, încearcă să obţină 600.000 de doze de vaccin pentru a-i proteja pe cei mai vulnerabili.

Situaţia s-a agravat în condiţiile în care ţara a fost lovită de alte crize, inclusiv o criză economică şi politică severă, a mai spus OMS. Pe lângă lipsa accesului la apa potabilă curată pentru multe persoane, tratarea apelor uzate a fost compromisă, iar unele spitale dispun cu greu de curent electric. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel