China accelerează vaccinarea persoanelor vârstnice și refuză eliminarea restricțiilor, în ciuda protestelor istorice
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Sursă foto: Unsplash (Xiangkun ZHU)
Sursă foto: Unsplash (Xiangkun ZHU)
China a anunţat marţi că îşi va accelera campania de vaccinare a persoanelor vârstnice împotriva maladiei COVID-19, după ce a înregistrat un număr record de infectări în ultimele zile, informează AFP.    

Anunţul a fost făcut după o serie de proteste considerate istorice, organizate weekendul trecut în mai multe oraşe chineze faţă de măsurile sanitare extrem de stricte care sunt în vigoare de aproape trei ani în această ţară.

Comisia Naţională pentru Sănătate (NHC) şi-a luat angajamentul, într-un comunicat, "să accelereze creşterea ratei de vaccinare a persoanelor cu vârste de peste 80 de ani şi să continue să crească rata de vaccinare a persoanelor cu vârste între 60 şi 79 de ani".

În acest scop, "un grup special de lucru va fi creat (...) pentru vaccinarea persoanelor vârstnice împotriva COVID-19".

"Este necesar să facem pedagogie ştiinţifică în rândul populaţiei despre importanţa şi avantajele vaccinării şi să facem pe deplin cunoscută eficacitatea vaccinurilor în prevenirea formelor grave de boală şi a deceselor", au adăugat reprezentanţii NHC.

Rata insuficientă de vaccinare în China, în special în rândul persoanelor vârstnice, este unul dintre argumentele promovate cu regularitate de Guvernul de la Beijing pentru a justifica politica sa sanitară strictă, denumită "zero COVID" şi care implică lockdownuri repetate, plasarea în carantină la venirea din străinătate şi testarea aproape zilnică a populaţiei.

Doar 65,8% dintre locuitorii chinezi cu vârste de peste 80 de ani sunt vaccinaţi cu schemă completă, au precizat reprezentanţii NHC într-o conferinţă de presă organizată marţi, în condiţiile în care China nu a autorizat deocamdată vaccinurile bazate pe tehnologia ARN mesager, considerate a fi mai eficiente împotriva virusului SARS-CoV-2.

Oficialii chinezi se tem că o anulare totală a restricţiilor sanitare ar copleşi sistemul naţional de sănătate şi ar cauza numeroase decese.

Însă nemulţumirea (cauzată de restricţiile foarte stricte - n.r.) este puternică în rândul populaţiei, ceea ce a dus la proteste pline de furie în mai multe oraşe chineze pe durata weekendului trecut.

Elementul declanşator a fost un incendiu mortal care s-a produs săptămâna trecută în Urumqi, capitala regiunii Xinjiang din nord-vestul ţării. Restricţiile sanitare au fost considerate vinovate pentru împiedicarea eforturilor depuse de echipajele de salvare, însă acest argument a fost respins luni de Guvernul chinez.

China a înregistrat 38.421 de noi infectări locale marţi, un număr apropiat de recordul zilnic stabilit de la începutul pandemiei de COVID-19, atins weekendul trecut. Însă imensa majoritate a cazurilor sunt asimptomatice şi numărul lor rămâne oricum infim în raport cu populaţia chineză, care este de 1,4 miliarde de locuitori.

Regimul chinez se pregătește de noi proteste la adresa restricțiilor. Autorităţile au crescut prezenţa poliţiei pe străzi în marile oraşe

Autorităţile chineze au desfăşurat un număr mare de poliţişti pe străzile din mai multe mari oraşe pentru a preveni noi proteste împotriva restricţiilor dure anticoronavirus introduse de guvernul din China, în contextul în care în ultimele zile au avut loc manifestaţii în ţară, relatează DPA.

Încă de luni, un contingent sporit de poliţie a putut fi văzut pe străzile din capitala Beijing şi din alte mari oraşe precum Shanghai, Guangzhou şi Hangzhou.

Forţele de securitate opresc tot mai mulţi trecători şi le verifică telefoanele pentru materiale şi programe suspecte, printre care şi VPN-uri care ar putea fi folosite pentru a evita cenzura online.

La Beijing, poliţia se concentrează în special pe securizarea promenadei de la râul Liangma, în apropiere de cartierul diplomatic, unde sute de persoane au demonstrat duminică seară.

De asemenea, la Shanghai, centru financiar, au fost ridicate bariere de-a lungul şoselei Wulumuqi pentru a împiedica adunarea mulţimilor, aşa cum s-a întâmplat în weekend.

Protestele recente, extrem de neobişnuite în China, ţară cu 1,4 miliarde de locuitori şi cu regim comunist, ar fi fost declanşate de furia după un incendiu din weekend într-o clădire rezidenţială din capitala regiunii Xinjiang, Ürümqi, unde zece persoane au murit.

Potrivit mărturiilor de pe social media ale unor localnici, restricţiile anticoronavirus au împiedicat eforturile de salvare. Mari părţi din regiunea Xinjiang şi capitala sa se află în lockdown de mai bine de 100 de zile.

China înregistrează în prezent cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei. Marţi, Comisia de Sănătate din Beijing a raportat 38.400 de noi cazuri, o scădere uşoară comparativ cu recordul de peste 40.000 înregistrat cu o zi în urmă.

Restricţii ample de mişcare sunt în prezent în vigoare în mai multe oraşe cu peste un milion de locuitori, cum sunt Beijing, Guangzhou, puternic afectat, şi Chongqing. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel