China: SUA a aprins flăcările conflictului din Ucraina pentru a „profita de pe urma haosului și a câștiga mulți bani”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg
Misiunea Chinei în Uniunea Europeană, i-a dat replica secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, după ce șeful alianței a acuzat Beijingul că subminează securitatea globală, refuzând să condamne invazia în curs de desfășurare a Ucrainei de către Rusia.

În urma unei întâlniri a miniștrilor de externe ai NATO de joi, Stoltenberg a declarat reporterilor de la Bruxelles că faptul că, China nu se opune agresiunii ruse reprezintă „o provocare serioasă pentru noi toți”.

Misiunea Chinei în UE a declarat pentru Newsweek că alianța nord-atlantică, nu Beijing, este cea care destabilizează securitatea internațională.

„De la izbucnirea crizei din Ucraina, China și-a menținut întotdeauna o poziție obiectivă și echitabilă, a rămas angajată în promovarea discuțiilor de pace și a făcut eforturi pozitive pentru detensionarea situației”, a spus misiunea.

„Acest lucru este în contrast cu încercările de a aprinde flăcările și de a adăuga combustibil la foc, așa cum fac unele organizații”, se adaugă declarația, o aparentă referire la NATO, pe care Beijingul a criticat-o pentru că a trimis arme în Ucraina pentru a ajuta la apărarea împotriva Rusiei.

„Au trecut mai bine de 30 de ani de când s-a încheiat Războiul Rece”, a continuat misiunea.

„NATO, ca rămășiță a Războiului Rece, nu numai că nu a reușit să reflecte asupra rolului său ca atare, ci și-a continuat să-și extindă sfera geografică și gama de operațiuni și țintește din ce în ce mai mult China.

„Aceasta este provocarea serioasă cu care se confruntă pacea și stabilitatea globală”

China a refuzat să critice direct Rusia pentru invazia sa și a condamnat Occidentul pentru sancțiunile ulterioare fără precedent asupra Moscovei.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a declarat miercuri: „Istoria și realitatea au dovedit că sancțiunile nu aduc pace și securitate, ci doar aduc multiple pierderi la economia mondială deja dificilă și având un impact asupra sistemului economic mondial existent”.

Zhao a acuzat SUA că aprins flăcările conflictului din Ucraina pentru a „profita de pe urma haosului și a câștiga mulți bani”. Moscova a susținut în repetate rânduri același lucru despre SUA și partenerii săi din NATO.

De asemenea, el a refuzat să dea vina Rusiei pentru presupusele crime de război din zonele nordice ocupate recent eliberate de trupele invadatoare. 

Imaginile din satelit și comunicațiile militare interceptate sugerează că trupele ruse au torturat și executat civili în suburbiile Kievului, inclusiv Bucha, Irpin și Hostomel.

Liderii ucraineni și europeni au spus că forțele ruse s-au aflat în spatele crimelor, deși Moscova și organele sale mass-media au încercat să dea vina pe trupele ucrainene și să respingă dovezile tot mai mari ca fiind fabricate.

Zhao a spus miercuri că „adevărul și cauza incidentului trebuie verificate... Toate părțile ar trebui să-și exercite reținerea și să evite acuzațiile nefondate înainte de a se ajunge la încheierea anchetei”.

Stoltenberg: NATO vede reacția Chinei la invazia rusă ca o amenințare la adresa alianței

„Am văzut că China nu dorește să condamne agresiunea Rusiei”, a spus șeful NATO. „Și Beijingul s-a alăturat Moscovei pentru a pune sub semnul întrebării dreptul națiunilor de a-și alege propria cale. Aceasta este o provocare serioasă pentru noi toți. Face și mai important să fim împreună pentru a ne proteja valorile”.

Partenerii NATO din Asia Pacific – Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud – s-au alăturat miniștrilor de externe ai alianței pentru discuții de la Bruxelles. Stoltenberg a spus că aceasta este o reflectare a „ramificațiilor globale” ale crizei din Europa de Est.

Alianța defensivă și partenerii săi din Asia Pacific au convenit „să-și intensifice cooperarea practică și politică în mai multe domenii”, inclusiv tehnologia cibernetică, securitatea maritimă, schimbările climatice și reziliența, a spus Stoltenberg.

Sursa: Politico.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel