China și Serbia, candidat la UE, semnează un acord pentru un "viitor comun" /video
Data publicării:
Autor: Mihai Preda
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
China și Serbia, țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană, au semnat miercuri un acord pentru construirea unui "viitor comun", transformând statul balcanic în prima țară europeană care semnează un astfel de document cu Beijingul.

După întâlnirea de la Belgrad, liderul chinez Xi Jinping și președintele sârb Aleksandar Vučić au anunțat că vor "aprofunda și ridica parteneriatul strategic cuprinzător dintre China și Serbia" și vor "construi o nouă eră a unei comunități cu un viitor comun între China și Serbia", scrie Associated Press.

Xi a lansat termenul de "comunitate pentru un viitor comun" cu peste 10 ani în urmă. Deşi este posibil să nu reprezinte o inițiativă specifică, experții cred că are o semnificație de alianță.

"Acum opt ani, Serbia a devenit primul partener strategic cuprinzător al Chinei în regiunea Europei Centrale și de Est, iar astăzi Serbia este prima țară europeană care construiește o comunitate a destinului cu China, reflectând pe deplin caracterul strategic, special și nivelul înalt al relațiilor dintre China și Serbia", a declarat Xi în timpul unei conferințe de presă după semnarea acordului.

 

Vučić a declarat că cele două țări "trec de la relații strategice, prin care am reușit să ridicăm legăturile noastre bilaterale, la viitorul comun al celor două țări noastre". "Aceasta este cea mai înaltă formă posibilă de cooperare între două țări și sunt mândru că am putut semna acest acord astăzi în calitate de președinte al Serbiei", a adăugat acesta.

Nu este clar cum va răspunde UE la apropierea Serbiei de China. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a plasat integrarea a șase țări din Balcanii de Vest, inclusiv Serbia, în UE în fruntea agendei blocului comunitar.

China a revendicat neutralitatea în conflictul din Ucraina, dar a refuzat să numească atacul rusesc o invazie și a fost acuzată că sprijină capacitatea militară a Rusiei. Serbia a condamnat invazia rusă, dar a refuzat să se alăture sancțiunilor internaționale împotriva Moscovei.

Relații economice și politice strânse

Xi a sosit în Serbia marți seară, fiind primit cu căldură, după o vizită de stat în Franța, dominată de dispute comerciale și de războiul Rusiei din Ucraina. Mii de oameni scandând "China-Serbia" și fluturând steaguri au fost aduși cu autobuzul din toată Serbia pentru a participa la o ceremonie de primire a lui Xi, miercuri, în fața Palatului Serbiei din Belgrad.

 

China a investit miliarde de dolari în Serbia, în special în sectorul minier și în infrastructură. Cele două țări au semnat un acord de parteneriat strategic în 2016 și un acord de liber schimb anul trecut. Serbia este, de asemenea, un stat cheie în inițiativa chineză "Belt and Road", care vizează creșterea influenței economice a Beijingului în Europa.

Serbia, între UE și China

Cu toate acestea, unele dintre aceste acorduri, cum ar fi pactul de liber schimb, nu sunt în conformitate cu condițiile UE pentru aderare. Deși Serbia dorește în mod oficial să adere la blocul comunitar, s-a îndepărtat constant de la această cale.

Vizita lui Xi în Serbia are loc într-un context geopolitic sensibil, în care relațiile dintre Serbia, Uniunea Europeană, China și Rusia sunt în continuă schimbare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel