China și Rusia negociază oficial o alternativă la NATO. Miniștrii de externe de la Moscova și Beijing încep discuțiile
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Miniştrii de externe ai Chinei şi Rusiei negociază o alternativă eurasiatică la NATO, propusă de Putin.

Miniștrii de externe ai Chinei și Rusiei, Wang Yi și Serghei Lavrov, au avut joi o întâlnire în cadrul summitului ASEAN desfășurat în capitala Laosului, unde au discutat despre propunerea președintelui rus Vladimir Putin privind construirea unei noi arhitecturi de securitate în Eurasia. Această inițiativă vine ca răspuns la blocarea mecanismelor euro-atlantice, conform unui comunicat de presă emis de Ministerul de Externe al Rusiei.

Potrivit comunicatului rus, propunerea de securitate a fost discutată ca alternativă la modelul NATO. În schimb, comunicatul Ministerului de Externe chinez nu menționează această propunere, ci subliniază doar că cei doi miniștri au discutat despre „chestiuni importante legate de pace și securitate” și despre întărirea cooperării pentru „pace, stabilitate și prosperitate regională” în Asia de Est.

Wang Yi a subliniat că încrederea politică dintre Beijing și Moscova este „solidă și stabilă” și că cele două părți își adâncesc cooperarea strategică. El a reiterat dorința Chinei de a se susține reciproc și de a proteja interesele cheie ale fiecărei părți. De asemenea, cei doi oficiali au discutat despre aniversarea a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, ce va fi celebrată anul viitor, subliniind importanța menținerii victoriei comune și a unei viziuni corecte asupra istoriei conflictului.

În plus, Ministerul de Externe al Chinei a menționat că Lavrov a felicitat Beijingul pentru rolul său în promovarea declarației de reconciliere între facțiunile palestiniene, semnată recent în capitala Chinei. Rusia și-a arătat disponibilitatea de a colabora pentru restabilirea păcii în Orientul Mijlociu.

Declarațiile celor două ministere coincid în ceea ce privește apărarea mecanismelor ASEAN de ceea ce China descrie drept „sabotaj și interferență din partea forțelor din afara regiunii.” În plus, Wang Yi și Serghei Lavrov au avut o întâlnire trilaterală cu ministrul de externe laoțian, Saleumxay Kommasith, convenind să extindă legăturile de transport, în special pe calea ferată.

Lavrov a mulțumit Chinei pentru inițiativele sale „echilibrate” în ceea ce privește criza din Ucraina. Potrivit comunicatului rus, Lavrov a apreciat abordările Beijingului care țin cont de interesele tuturor părților implicate și care abordează cauzele fundamentale ale conflictului. În schimb, comunicatul chinez nu menționează specific războiul din Ucraina.

Miercuri, Wang Yi a declarat că țara sa „va continua să joace un rol constructiv pentru realizarea unei încetări a focului și reluarea negocierilor de pace” între Rusia și Ucraina. El a adăugat că atât Ucraina, cât și Rusia au dat semne că sunt dispuse să negocieze la diferite niveluri, deși a recunoscut că „deocamdată condițiile și momentul încă nu sunt potrivite.”

De la începutul invaziei ruse în Ucraina, China a adoptat o poziție ambiguă, cerând respectarea integrității teritoriale a tuturor țărilor, inclusiv a Ucrainei, și respectarea „preocupărilor legitime de securitate” ale tuturor părților, inclusiv ale Rusiei. Comunitatea internațională a cerut în mod repetat Chinei să-și folosească influența pentru a opri războiul, solicitare pe care Beijingul a considerat că ar trebui adresată părților implicate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel