China și-a exprimat o oarecare deschidere față de acordarea de ajutor militar și financiar Rusiei, scrie CNN
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Republica Populară Chineză și-a exprimat o oarecare deschidere față de acordarea de ajutor financiar și militar către Federația Rusă.

SUA au informații care sugerează că Republica Populară Chineză și-a exprimat o oarecare deschidere pentru a oferi Rusiei asistența militară și financiară solicitată, au declarat pentru CNN un oficial occidental și un diplomat american. Nu este încă clar dacă China intenționează să ofere Rusiei asistență militară sau financiară ca parte a războiului său împotriva Ucrainei, au mai spus, pentru CNN, oficiali americani familiarizați cu informațiile.

Considerarea a fost detaliată într-o telegramă diplomatică transmisă aliaților din Europa și Asia, potrivit surselor.

Telegrama nu a precizat în mod definitiv dacă a fost acordată asistență. Un oficial a mai spus că SUA au avertizat prin telegramă că Republica Populară Chineză probabil va nega că este dispusă să ofere asistență.

Conducerea Partidului Comunitar Chinez nu este cu totul de acord cu privire la modul de răspuns la cererea de asistență a Rusiei, a spus una dintre surse. Doi oficiali au spus că dorința Chinei de a evita consecințele economice îi poate limita apetitul de a ajuta Rusia.

„Există o îngrijorare reală a unora că implicarea lor ar putea afecta relațiile economice cu Occidentul, pe care se bazează China”, a spus una dintre surse.

Acțiunile Chinei sunt monitorizate de Occident

De asemenea, oficialii monitorizează dacă China oferă un oarecare ajutor economic și diplomatic Rusiei sub alte forme, cum ar fi votul de abținere la ONU.

Președintele chinez Xi Jinping este „nemulțumit” de invazia rusă a Ucrainei, în parte pentru că „propria sa inteligență nu pare să-i fi spus ce avea să se întâmple” și din cauza modului în care Putin „i-a ținut apropiați pe americani și pe europeni.”, a declarat joi directorul CIA, Bill Burns, Comisiei de Informații din Senat.

Oficialii au declarat separat pentru CNN că Xi a fost deranjat de modul în care războiul din Ucraina a revigorat alianța NATO.

De asemenea, conducerea chineză este îngrijorată din cauza „prejudiciului reputației pe care China îl suferă ca urmare a asocierii cu agresiunea Rusiei în Ucraina” și „consecințele economice într-un moment în care ratele de creștere în China sunt mai mici decât au fost în ultimii 30 de ani”. conform lui Burns.

SUA „observă foarte atent în ce măsură” China sau orice altă țară „oferă orice formă de sprijin, fie că este sprijin material, sprijin economic sau sprijin financiar Rusiei”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price. „Orice astfel de sprijin din orice parte a lumii ar fi de mare îngrijorare pentru noi.”, a adăugat el.

Acesta a refuzat să comenteze în mod special rapoartele unei telegrame diplomatice pe care SUA a trimis-o aliaților NATO cu privire la disponibilitatea Chinei de a sprijini războiul Rusiei în Ucraina.

China și Rusia au negat acuzațiile potrivit cărora Moscova ar fi solicitat asistență militară de la Beijing, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel