China se consideră ''calomniată'' de discursul secretarului de stat american Antony Blinken
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken
Șeful diplomaţiei americane Antony Blinken
China s-a considerat ''calomniată'' vineri de discursul şefului diplomaţiei americane Antony Blinken, care a apreciat că Beijingul comportă "riscul cel mai serios de repunere în discuţie a ordinii internaţionale".

Scopul discursului (lui Blinken) a fost de "a limita şi bloca dezvoltarea Chinei şi de a menţine hegemonia şi puterea americane", a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe chinez, Wang Wenbin.

Într-un discurs foarte aşteptat cu privire la China, secretarul de stat american a apreciat joi că Washingtonul este angajat într-o viguroasă competiţie cu Beijingul în scopul de a menţine ordinea mondială, însă a dezminţit că SUA ar dori să intre într-un nou "război rece".

Acest discurs "a răspândit informaţii false, a exagerat ameninţarea chineză, el s-a amestecat în problemele interne ale Chinei şi a calomniat politica sa atât internă, cât şi externă", a denunţat Wang în faţa presei. "China îşi exprimă puternica nemulţumire şi ferma sa opoziţie", a adăugat el.

Intervenţia lui Blinken a repus China în centrul preocupărilor geopolitice ale SUA, după mai multe luni monopolizate de războiul din Ucraina.

"China este singura ţară care are atât intenţia de a remodela ordinea internaţională şi tot mai multe mijloace de a o face pe plan economic, diplomatic, militar şi tehnologic", a afirmat secretarul de stat american. "Viziunea Beijingului ne-ar îndepărta de valori universale care au stat la baza unei mari părţi a progresului mondial în ultimii 75 de ani", a adăugat Blinken.

Citește și...

Blinken, despre tensiunile dintre America și China: Nu căutăm un nou Război Rece, ci vrem ca Beijingul să țină cont de regulile internaționale

tatele Unite nu încearcă să despartă China de economia globală, dar vor ca Beijingul să adere la regulile internaționale, a declarat secretarul de stat al SUA Antony Blinken într-un discurs mult așteptat, care a avut loc joi, despre strategia SUA de a aborda ascensiunea Chinei ca mare putere.

Washingtonul nu va împiedica China să-și dezvolte economia sau să încerce să schimbe sistemul politic al Beijingului, a spus Blinken, dar va apăra dreptul internațional și instituțiile care mențin pacea și securitatea, aceleași care fac posibil ca toate țările, inclusiv Statele Unite și China, să co-există, a spus el.

„Nu căutăm un conflict sau un nou Război Rece. Dimpotrivă, suntem hotărâți să le evităm pe amândouă”, a spus Blinken în discursul de 45 de minute ținut la Universitatea George Washington, care a acoperit gama celor mai controversate probleme din relațiile bilaterale. Citește întreaga știre AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel