Data publicării:

China pune presiune pe o trupă rock din Taiwan pentru exprimarea de mesaje pro-Beijing în preajma alegerilor

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
China a exercitat presiuni asupra trupei de rock taiwaneze Mayday pentru a face declarații favorabile Beijingului înaintea alegerilor cheie din Taiwan de luna viitoare, conform unor surse cu cunoștințe directe despre situație și unei note de securitate a Taiwanului revizuite de Reuters.

Administrația Națională de Radio și Televiziune a Chinei a cerut trupei Mayday să-și exprime public susținerea pentru afirmațiile Beijingului conform cărora Taiwanul, un stat guvernat democratic, este parte a Chinei și să se alăture "propagandei media despre Taiwan a Chinei", conform notei interne de securitate a Taiwanului revizuite de Reuters.

Nota a citat informații despre activitățile guvernului chinez colectate de autoritățile din Taiwan.

Mayday se numără printre cele mai de succes trupe taiwaneze în China, o piață care a devenit tot mai dificilă pentru celebritățile taiwaneze, odată cu intensificarea presiunii politice din partea Beijingului pentru a-și afirma pretențiile de suveranitate.

Doi oficiali de securitate din Taiwan care investighează situația au declarat că, pentru a-i presa pe membrii trupei de rock, autoritățile chineze au anunțat în decembrie o anchetă împotriva Mayday, urmând acuzațiile apărute pe rețelele sociale din China conform cărora trupa ar fi făcut playback la unul dintre recentele lor concerte din China.

Compania de management a trupei Mayday, B'in Music, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. B'in Music a negat anterior acuzațiile privind playback-ul în timpul turneului trupei din noiembrie în China, unde această practică este interzisă.

Departamentul pentru Publicitate al Chinei, care supraveghează administrația radio și televiziune, și Biroul pentru Afaceri Taiwan al Chinei nu au răspuns solicitărilor de comentarii.

O sursă cu cunoștințe directe despre situație, care a cerut anonimatul, a declarat că autoritățile chineze au cerut trupei să ofere un "serviciu politic" nespecificat, dar membrii trupei de rock nu au fost de acord cu solicitarea.

În replică, persoana a spus că autoritățile au amenințat trupa cu ancheta privind playbackul și cu o amendă.

"Dacă nu cooperează, vor trebui să plătească," a spus persoana.

Concluziile anchetei și orice penalizare pentru Mayday nu au fost încă făcute publice.

Cei doi oficiali din Taiwan, bazându-se pe informații adunate de autoritățile taiwaneze, au declarat că această campanie a fost coordonată de Departamentul pentru Publicitate al Chinei într-o încercare de a influența votanții înaintea alegerilor prezidențiale și legislative din Taiwan de pe 13 ianuarie.

Autoritățile chineze cred că astfel ar putea "influența votul tinerilor din Taiwan", a spus unul dintre oficiali.

Aceștia au descris amploarea campaniei transdepartamentale împotriva Mayday ca fiind "fără precedent", punând accent pe acuzațiile de playback.

Procuratorate Daily, subordonat Procuraturii Supreme a Poporului din China, a publicat, de asemenea, un articol în decembrie descriind playbackul ca pe un act de fraudă sancționabil conform legilor chineze și îndemnând autoritățile să intensifice supravegherea.

Oficialii din Taiwan au avertizat în repetate rânduri în ultimele luni că Beijingul încearcă noi metode de a interveni în alegeri și de a convinge electoratul să voteze pentru candidați pro-chinezi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel