China promite o reformă care să reducă dependenţa de exporturi
Liderii Partidului Comunist din China promit o reformă care să reducă dependenţa de exporturi şi sunt dispuşi la cheltuieli mari, pentru a sprijini redresarea economiei şubrede.
Autor: Carmen Băroiu
În prima declaraţie despre obiectivele economice, de la preluarea puterii în luna noiembrie, liderii noului partid au promis continuitate în ceea ce priveşte planurile pe termen lung, care vizează susţinerea creşterii economice şi creşterea veniturilor. Nu au existat indicii care să arate schimbări majore sau noi stimuli.
Au promis, de asemenea, că vor sprijini consumul intern, creşterea întreprinderilor mici care generează locuri de muncă şi o migraţie mai mare a locuitorilor din mediul rural către oraşele mari pentru a-şi găsi locuri de muncă mai bine plătite.
Secretarul general al noului partid, Xi Jinping, şi alţi lideri sunt sub presiunea de a revizui un model economic bazat pe exporturi şi investiţii care au oferit trei decenii de creştere economică rapidă. Companiile şi analiştii politici urmăresc să vadă cât de departe sunt dispuşi să meargă pentru a remodela economia de stat.
Pe termen scurt, ei trebuie să menţină pe drumul cel bun recuperarea economică, după cea mai profundă recesiune a Chinei, de la criza din 2008.
Liderii partidului au promis, printr-o declaraţie distribuită de Agenţia de Ştiri Xinhua, o “politică fiscală proactivă”, la finalul unei şedinte de planificare anuală, relatează Yahoo News.
Aceasta se referă la dorinţa de a stimula cheltuielile guvernamentale, dacă este nevoie, şi de a menţine creditele atâta timp cât inflaţia rămâne scăzută.
Banca Mondială şi alţi analişti spun că Beijing are nevoie să stopeze dezvoltarea companiilor de stat dominante şi să promoveze industria serviciilor şi cheltuielile consumatorilor pentru a menţine cresterea veniturilor. Mai spun că fără o acţiune promptă, creşterea ar putea încetini brusc, lăsând China blocată la un nivel mediu al veniturilor.
Reformele posibile se confruntă cu o potenţială opunere a companiilor de stat care cred că privilegiile lor vor fi diminuate şi care au aliaţi puternici în partid.
“Dacă China nu îşi schimbă strategia, riscă să cadă în “capcana veniturilor medii”, a declarat Robert Zoellick, fostul preşedinte al Băncii Mondiale, într-un discurs ţinut la o conferinţă de afaceri care a avut loc săptămâna trecută la Beijing.
Noua conducere a promis să “accelereze procesul de reformă structurală”, deşi nu au dat detalii cu privire la eventualele modificări, declarând că “îmbunătăţirea calităţii şi eficienţei creşterii economice” va fi o “sarcină centrală”.
Producţia de fabrică, cheltuielile de consum şi alţi indicatori se îmbunătăţesc în trimestrul curent dar analiştii spun că o recuperare este probabil să aibă loc treptat şi va fi prea slabă pentru a conduce la o revenire la nivel global fără îmbunătăţiri în Europa şi Statele Unite ale Americii.
Pe lângă promisiuni se numără şi sprijinirea dezvoltării ordonate a oraşelor, un element – cheie în creşterea veniturilor, şi o migraţie mai mare a locuitorilor din mediul rural spre marile oraşe.
Conducerea partidului s-a angajat să crească cererea internă, dar nu a dat detalii la modalitatea prin care vor face acest lucru.
Companiile sunt sub presiunea de a ajuta la creşterea cheltuielilor de consum, prin creşteri salariale consistente. Alte modificări necesită un efort pe termen lung, prin creşterea cheltuielilor guvernamentale pentru şcoli, asistenţa medicală şi alte programe sociale.
Noul partid, Politburo a promis că va urmări o creştere economică, o “armonie socială şi stabilitate”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News