China, plan de pace pentru războiul din Ucraina. Diaconescu: Ar putea să fie un semnal interesant
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Andrei Itu
WhatsApp
Sursa foto: Agerpres
Sursa foto: Agerpres
Cristian Diaconescu, ministru de Externe în anii trecuți, atrage atenția asupra planului de pace pe care China îl va propune în contextul războiului din Ucraina.

'Atrag atenția asupra Chinei care va prezenta un plan de pace, pe data de 24 februarie. Din câte am înțeles, elemente din acest plan de pace au fost transmise Germaniei, Franței, Italiei și, evident, rivalului sistemic Statele Unite. Se pare că planul de pace conține niște elemente destul de vagi. Pe de o parte, fac referință la inviolabilitate, suveranitate și Carta 1. Pe de altă parte, se referă la interesele legitime de securitate ale Federației Ruse. Faptul că vine din zona Chinei un astfel de semnal, faptul că, deocamdată, că o normă generală poate pune în discuție la nivelul întregii comunități internaționale tema Ucrainei s-ar putea să fie un semnal interesant.', a declarat Cristian Diaconescu, duminică seară, la Antena 3 CNN.

În cadrul Conferinței de Securitate de la Munchen, China a anunțat că va veni cu o propunere de plan de pace

Ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, a exclus ferm, sâmbătă, orice eventuală cedare de teritoriu în schimbul păcii, după ce China a anunțat că va propune un plan de pace.

„Un rol jucat de China în căutarea păcii este în interesul Ucrainei, dar integritatea teritorială a ţării noastre nu este negociabilă”, a zis Kuleba în faţa jurnaliştilor prezenţi la Conferinţa de securitate de la Munchen.

„Nicio concesie şi niciun compromis nu sunt posibile cu privire la integritatea teritorială a Ucrainei sau a oricărei alte ţări din lume”, a menționat Kuleba.

Anterior, la Munchen, fostul ministru de externe chinez, Wang Yi, anunţase că China va prezenta în curând un plan de pace pentru Ucraina, dar nu a oferit alte detalii. Oficialul chinez se va deplasa direct la Moscova după Conferinţa de securitate de la Munchen, conform Agerpres.


Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel