China le cere SUA să revoce acordul de arme cu Taiwan: Vor exista contramăsuri
Purtătorul de cuvânt al Ambasadei Chinei avertizează cu privire la „contramăsuri” în cazul în care acordul de arme dintre SUA și Taiwan va continua.
După anunțul de vineri, 2 septembrie, potrivit căruia administrația Biden va oferi Taiwanului un pachet de arme de 1,1 miliarde de dolari SUA (33,6 miliarde de dolari NT), Ambasada Chinei la Washington D.C. a răspuns cu consternare.
Purtătorul de cuvânt al ambasadei Chinei, Liu Pengyu, a emis un tweet, sâmbătă, 3 septembrie, cerând ca SUA să „revoce imediat” transportul de arme către Taiwan. El a spus că o astfel de activitate din partea SUA „trimite semnale greșite forțelor de independență din Taiwan”.
Când a făcut anunțul transportului de arme, Departamentul de Stat al SUA a spus că furnizarea de armament defensiv Taiwanului reflectă politica de lungă durată a SUA, menționând că astfel de vânzări sunt „esențiale pentru securitatea Taiwanului”, relatează CNN.
În urma vizitei de la începutul lunii august a președintelui Camerei Reprezentanților din SUA Nancy Pelosi, China s-a angajat să crească tensiunile în strâmtoarea Taiwan. După vizita inițială a lui Pelosi, încă patru delegații de oficiali aleși americani au aterizat în august, într-o demonstrație de solidaritate cu Taiwan. Două crucișătoare ale marinei americane au făcut, de asemenea, tranzit prin strâmtoarea Taiwan la sfârșitul lunii august.
Într-un mesaj care sugerează că tensiunile vor continua să crească, purtătorul de cuvânt al ambasadei chineze a avertizat cu privire la „contramăsuri necesare” ca răspuns la cel mai recent acord privind armele, scrie Taiwan News.
Beijingul a trimis avioane de război deasupra Taiwanului, la o zi după ce o dronă chineză a fost doborâtă
Ministerul Apărării Naționale din Taiwan a declarat că a urmărit 19 avioane și trei nave ale armatei chineză în întreaga țară vineri, 2 septembrie 2022.
Patru avioane de război ale Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) au intrat în sectorul de sud-vest al zonei de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a țării. Avioanele erau două aeronave de luptă Shenyang J-16, un avion antisubmarin Shenyang J-16 și un avion de război electronic Shaanxi Y-8 EW, a declarat ministerul pe Twitter.
Taiwan a însărcinat Combat Air Patrols (CAP), navele marinei și sistemele de rachete de apărare aeriană de pe uscat să monitorizeze și să răspundă la activitățile chineze, emițând în același timp și avertismente radio (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News