China lansează două rachete gigantice reutilizabile, într-o misiune "specială". Când vor pleca de la sol
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik
China a anunțat un plan îndrăzneț pentru explorarea spațiului cosmic.

Două rachete reutilizabile urmează să fie lansate în spațiu în anii 2025 și 2026. Aceste rachete, parte a unui proiect ambițios al China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), urmăresc să aducă țara pe harta explorării spațiale și să-și consolideze poziția în cursa pentru cucerirea Lunii până la finalul deceniului, notează PR Newswire.

Unicitatea acestor viitoare lansări constă în caracterul lor complet reutilizabil, inspirat de tehnologia dezvoltată de SpaceX în Statele Unite. Această inovație este așteptată să facă misiunile spațiale mai eficiente din punct de vedere ecologic și economic. Astfel, în loc să construiască rachete noi pentru fiecare misiune, aceste rachete pot fi utilizate de mai multe ori, reducând astfel costurile și producția de deșeuri. Deși detalii specifice despre aceste rachete nu au fost încă dezvăluite, se estimează că vor fi disponibile în două dimensiuni.

Ce pot face aceste rachete "economice"

Cea mai mare dintre acestea ar putea face parte din proiectul Long March 10, având capacitatea de a transporta până la 27 de tone pe orbita translunară. Această rachetă va juca un rol vital în misiunea de a trimite echipajul pe Lună la bordul navei spațiale Mengzhou, programată pentru anul 2030.

China își intensifică ambițiile în explorarea spațiului cosmic, pregătindu-se pentru prima sa misiune de returnare a mostrelor lunare de pe partea îndepărtată a Lunii, programată să înceapă în mai 2024. Această inițiativă reprezintă un pas semnificativ înainte pentru țara asiatică în ceea ce privește explorarea lunară.

În paralel cu China Aerospace Science and Technology Corp. (CASC), și alte companii chineze sunt implicate în dezvoltarea de rachete reutilizabile, consolidând capacitățile spațiale ale Chinei. Inginerii CASC lucreazăîncă la decolarea și aterizarea verticală. Aceste eforturi pun China în prim plan în cursa spațială internațională, tocmai pentru faptul că în ultimii ani și-a intensificat activitatea de cercetare și a lansat proiecte care promit să influențeze viitorul explorării lunare și să contribuie la avansarea cunoștințelor umanității despre univers.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel