Data publicării:

China este de acord să discute cu SUA despre controlul armelor nucleare

Autor: Andrei Itu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Sursa foto: pxhere.com
Sursa foto: pxhere.com
China a fost de acord să poarte discuţii pentru controlul armelor nucleare cu Statele Unite săptămâna viitoare, primele după cele avute în perioada administraţiei Obama, a informat miercuri Wall Street Journal, transmite Reuters. 

Discuţiile au ca scop evitarea unei curse periculoase a înarmărilor între Statele Unite, China şi Rusia, dar nu constituie începutul unor negocierir formale privind limitele armelor nucleare, a raportat Jurnalul. Un purtător de cuvânt al Departamentului american de Stat nu a răspuns imediat unei solicitări de a comenta din partea Reuters.

Echipele preşedintelui american Joe Biden şi preşedintelui chinez Xi Jinping au un acord de principiu ca cei doi lideri să se întâlnească la San Francisco în luna noiembrie, deşi nu au fost încă puse la punct detalii importante, a declarat marţi un înalt oficial al administraţiei Biden.

O serie de angajamente diplomatice bilaterale din ultimele luni, în mare parte la iniţativa SUA, au încercat să salveze legăturile dintre Beijing şi Washington care se deteriorau rapid după doborârea de către SUA a unui presupus balon de spionaj chinez deasupra teritoriului american. 

Citește și - China și-a mutat navele în jurul Taiwanului. Bogdan Chirieac: Nu putem suporta al treilea conflict. Nici măcar SUA nu ar putea interveni

Bogdan Chirieac a spus ce s-ar întâmpla dacă China ar ataca Taiwanul.

China și-a mutat navele pe poziții de luptă în jurul Taiwanului. În acest context, analistul politic Bogdan Chirieac a fost întrebat ce s-ar întâmpla dacă ar izbucni un nou conflict, pe lângă cel din Ucraina și războiul Israel-Hamas. 

"Și eu mizez pe faptul că China își va dori Taiwanul și îl va lua probabil peste o sută de ani, deci se poate face așa ceva dacă negociezi, cum și-a preluat Hong Kong-ul. Sper, ca toată lumea, să nu atace Taiwanul, pentru că nu putem suporta al treilea conflict major concomitent.

În momentul acela, Uniunea Europeană se va focaliza pe Ucraina, că e aproape de noi. Toată lumea musulmană se va focaliza pe Israel, iar lumea asiatică se va focaliza pe Taiwan, dar acolo China va stăpâni pentru că nici Japonia, nici Coreea de Sud nu vor interveni că nu au cum să intervină în zona asta. Eu sper că nu va profita China de asta. Întâlnirea Biden - Xi Jinping este foarte importantă deoarece s-ar putea normaliza relațiile cu China care s-au înghețat foarte mult în ultimii 8-10 ani și din punct de vedere al comerțului, și din multe-multe alte puncte de vedere. Dar în momentul acesta, cinstit vorbind, dacă China atacă Taiwanul, eu nu văd cine poate interveni", a spus Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN. Citește continuarea aici!

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel