Data publicării:

China, criticată de premierul danez Frederiksen pentru sprijinirea Rusiei în războiul cu Ucraina

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Mette Frederiksen, premierul Danemarcei, a făcut declarații care vizează relația Chinei cu Rusia.

Citește și: Premierul danez sugerează oprirea ”discuției despre linii roșii” și a cerut aliaților Ucrainei să ridice restricțiile privind utilizarea armelor

Prim-ministrul danez Frederiksen a criticat China pentru sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei și a acuzat Beijingul că nu respectă normele comerciale internaționale.

Într-un interviu acordat pentru POLITICO în marja Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite de la New York, Frederiksen a menționat China ca făcând parte dintr-un grup de patru țări, printre care Rusia, Coreea de Nord și Iran, a căror cooperare strânsă „are consecințe globale uriașe”.

„Nu cred că ar fi posibil ca Rusia să aibă un război la scară largă de mai bine de doi ani și jumătate fără ajutorul Chinei. Nu putem continua o situație în care China ajută Rusia într-un război ... în Europa, fără consecințe. Ei trebuie să fie trași la răspundere pentru activitățile lor”, a spus premierul.

Premierul a adăugat că urmările pentru Beijing trebuie să fie politice.

„Nu puteți, pe de o parte, să lăsați Rusia să atace o altă țară europeană și să continuați ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Am încercat cu toți actorii globali să avem o bună cooperare - am încercat cu Rusia, cumpărându-le gazul și petrolul, construind relații diplomatice, politice normale. Nu a funcționat, au atacat o țară europeană.

Cred că am încercat să facem același lucru și cu China - să avem o cooperare normală între parteneri pe diferite aspecte și teme. Nu ne putem permite să fim naivi ... Nu vă puteți întoarce la situația dinaintea războiului din Ucraina și același lucru este valabil și pentru China acum”, a mai declarat Frederiksen.

Aliații occidentali ai Ucrainei și-au exprimat din ce în ce mai clar convingerea că Beijingul ajută Rusia - nu doar prin expedierea de tehnologie cu dublă utilizare către această țară, ci și prin sprijin militar direct pentru regimul președintelui Vladimir Putin.

Comerțul Uniunii Europene cu China

Frederiksen a făcut apel la o regândire în ceea ce privește comerțul UE cu China, afirmând că Europa a devenit prea dependentă de această țară.

„Cred că trebuie să fim mai puțin dependenți de China. Dependența este întotdeauna o greșeală atunci când afli că nu împărtășești întotdeauna aceleași valori și interese ... Cred că Europa încearcă întotdeauna să joace după reguli, dar atunci când afli că altcineva nu o face, atunci trebuie să fii capabil să reacționezi”, a explicat premierul danez.

Frederiksen a adăugat că acest punct de vedere a fost împărtășit de Comisia Europeană sub președinția Ursulei von der Leyen. „Acestea sunt și cuvintele pe care le auzim de la Comisie”, a spus ea.

Europa s-a confruntat cu presiuni din partea Statelor Unite pentru a adopta o poziție mai fermă față de Beijing, în timp ce administrația președintelui Joe Biden încearcă să își consolideze propriile industrii interne și să contracareze ceea ce consideră a fi dominația chineză în creștere în regiunea Indo-Pacific.

Frederiksen a vorbit în timp ce Danemarca se pregătește să ocupe un loc nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU în ianuarie. Acest post va plasa această țară cu 6 milioane de locuitori în centrul sistemului diplomatic internațional, într-un moment în care ONU se străduiește să răspundă la crize multiple, precum războaiele din Ucraina și Orientul Mijlociu.

Săptămâna aceasta, liderii mondiali au propus o reformă radicală a Consiliului de Securitate, organismul cu 15 membri care se află în centrul sistemului ONU, care a devenit din ce în ce mai paralizat atunci când vine vorba de luarea unor decizii semnificative, deoarece China și Rusia își exercită dreptul de veto. 

Ministrul de Externe de la Beijing, Wang Yi, urmează să prezinte sâmbătă discursul național al Chinei la Adunarea Generală a ONU.

Poziția premierului danez față de Ucraina

Frederiksen a vorbit înaintea discursului președintelui Volodimir Zelenski în fața Adunării Generale a ONU de miercuri.

Președintele ucrainean se va deplasa apoi la Washington pentru întâlniri la Casa Albă și la Capitol Hill, unde este de așteptat să dezvăluie mai multe detalii despre așa-numitul său plan de victorie.

Frederiksen spune că este nerăbdătoare să audă mai multe despre planul lui Zelenski, menționând că „niciunul dintre noi în Europa nu a cerut război”.

Ea i-a avertizat pe aliații occidentali să fie clari cu privire la intențiile Rusiei, în special având în vedere discuțiile despre faptul că Ucraina ar fi forțată să renunțe la teritoriu pentru a ajunge la un acord de pace cu Moscova.

„Chiar credeți că Rusia ar spune pur și simplu, 'OK, mulțumesc', și apoi nu ar face nimic altceva? Eu nu cred. Trebuie să împingem Rusia să negocieze pacea, dar aceasta trebuie să fie determinată de dorința Rusiei de a avea într-adevăr pace”, a spus premierul danez.

Frederiksen, care este prim-ministru al Danemarcei din 2019, a susținut, de asemenea, apelurile pentru ca Ucrainei să i se permită să folosească rachete cu rază lungă de acțiune pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei.

„Nu cred că Ucraina va fi capabilă să câștige acest război dacă nu le dăm ceva mai puternic, ceea ce înseamnă ridicarea restricțiilor și acordarea rachetelor cu rază lungă de acțiune. Trebuie să fie în conformitate cu dreptul internațional, desigur, totul trebuie să fie așa, dar aceasta este o schimbare care este necesară”, a spus Frederiksen.

Danemarca a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Kievului în cadrul Uniunii Europene și al NATO, trimițând avioane de luptă F16 în Ucraina, investind în industria sa de apărare și semnând un memorandum de înțelegere la începutul acestui an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel