China critică acordul AUKUS privind submarinele cu propulsie nucleară: O cale a erorii și pericolului / Biden își dorește o întâlnire cu Xi Jinping
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Republica Populară Chineză a lansat mai multe acuzații la Adresa SUA, Marii Britanii și Australiei, pe fondul acordului AUKUS privitor la submarinele cu propulsie nucleară.

China a acuzat SUA, Marea Britanie și Australia că au pornit pe o „cale a erorii și a pericolului” ca răspuns la anunțul partenerilor AUKUS privind un acord privind submarinele cu propulsie nucleară, potrivit The Guardian.

„Cea mai recentă declarație comună a SUA, Marii Britanii și Australiei demonstrează că cele trei țări, de dragul propriilor lor interese geopolitice, ignoră complet preocupările comunităților internaționale și merg din ce în ce mai mult pe calea erorii și a pericolului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Wang Wenbin.

Acordul are o valoare de mai multe miliarde de dolari și a fost luni în timpul unei întâlniri a liderilor AUKUS la San Diego. Prin acest acord, Australia va primi submarine cu propulsie nucleară în efortul de a contracara ascensiunea Chinei în Indo-Pacific.

Comentariile purtătorului de cuvânt au venit după ce misiunea chineză la ONU a postat pe Twitter o declarație în care acuză cele trei țări că alimentează o cursă a înarmărilor. A spus că înțelegerea a fost un „caz de manual de standard dublu”.

Biden: Submarinele nu vor avea arme nucleare

Președintele SUA, Joe Biden, a respins acuzația, spunând că submarinele vor fi „alimentate cu energie nucleară, nu cu arme nucleare”. Penny Wong, ministrul de externe al Australiei, a spus că acuzația Chinei „nu este întemeiată în fapt”.

Biden a spus că se așteaptă să vorbească cu Xi Jinping – care a ajuns la al treilea mandat de președinte al Chinei – în curând.

Marți, Wang a spus că Republica Populară Chineză nu dorește „să comunice de dragul comunicării”, ci că „partea SUA ar trebui să se prezinte cu sinceritate, cu acțiuni practice pentru promovarea relațiilor China-SUA”.

Relațiile dintre China și SUA sunt la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii. Diverse canale de comunicare, inclusiv dialoguri militare, au fost întrerupte de când Nancy Pelosi, când era președintele Camerei Reprezentanților SUA, a vizitat Taiwan în august 2022.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel