Data actualizării:
Data publicării:

China, creştere economică sub aşteptări

Autor: Liana Ganea | Categorie: Economie
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Mai este China puterea economică de odinioară? Sau dă semne de slăbiciune?

Produsul intern brut al Chinei a crescut în al doilea trimestru cu 6,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fiind sub aşteptările analiştilor. În același timp, rata şomajului în rândul tinerilor din China a ajuns la cote alarmante, fiind atins un nou maxim record, relatează CNBC.

China a înregistrat o creştere economică sub aşteptări. Chiar dacă economia a crescut în trimestrul al doilea cu 0,8% faţă de primul trimestru, mai lent decât ritmul de 2,2% consemnat în primele trei luni ale anului, creșterea a fost sub așteptări. Analiştii intervievaţi de Reuters anticipau o creştere de 7,3% a PIB-ului din trimestrul al doilea.

Purtătorul de cuvânt al Biroului Naţional de Statistică, Fu Linghui, a menţionat că în prezent China se confruntă cu un mediu internaţional geopolitic şi economic complex. El a mai spus că China încă îşi poate atinge obiectivul de creştere pe întregul an, potrivit news.ro.

Beijingul şi-a stabilit în martie un obiectiv de creştere de aproximativ 5% pentru 2023. Vânzările cu amănuntul pentru luna iunie au crescut cu 3,1%, uşor sub nivelul estimat de 3,2%.

Economia Republicii Populare Chineze este a doua economie națională la nivel mondial (urmându-i Statelor Unite ale Americii și fiind urmată de Japonia). Totodată, aceasta este economia majoră cu cea mai rapidă creștere, cu o medie a procentului de creștere de 10% pe parcursul ultimilor 30 de ani. Baza energetică a Chinei o constitue cărbunii, cărora le revin 3/4 din balanța energetică a țării. 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel