China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China, creștere economică record față de aceeași perioadă din 2020 / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
China înregistrează o creștere economică record, la un an după șocul intrării în pandemia de coronavirus.

Economia Chinei a înregistrat o rată de creștere record în primul trimestru din 2021, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, atunci când țara se afla într-un lockdown menit să limiteze răspândirea coronavirusului. Totuși, comparativ cu ultimul trimestru al anului 2020, rata de creștere a încetinit, arată cifrele oficiale, ridicând întrebări cu privire la forța redresării pe care Beijingul o are.

Produsul intern brut (PIB) a crescut cu 18,3% în primele trei luni ale anului 2021, potrivit datelor Biroului Național de Statistică. Cifra a fost mai lentă decât rata de creștere de 19% prognozată de economiști într-un sondaj efectuat de agenția de știri Reuters și 18,5% de Bloomberg.

Pe o bază trimestrială, PIB-ul a crescut cu 0,6% în primele trei luni, mai lent decât creșterea revizuită cu 3,2% înregistrată în perioada precedentă de trei luni și, de asemenea, sub prognozele analiștilor.

Nivel record al PIB-ului

„PIB-ul Chinei a crescut la un nivel record în trimestrul trecut. Dar acest lucru s-a datorat în întregime unei baze mai slabe pentru comparație față de recesiunea istorică de anul trecut. Trimestrial, creșterea a scăzut brusc și, cu excepția [primului trimestru al] anului trecut, a fost mai lentă decât oricând în ultimul deceniu ", a declarat Julian Evans-Pritchard, economist senior din China la Capital Economics, într-o notă trimisă Al Jazeera.

Creșterea activității industriale și a construcțiilor a încetinit la 1,3% în primele trei luni ale anului, de la 2,3% în al patrulea trimestru al anului 2020 pe baza comparațiilor trimestriale, potrivit Capital Economics. Între timp, sectorul serviciilor s-a contractat cu 2,3% după o expansiune de 3,9% bazată pe aceleași comparații, precizează AlJazeera

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel