China condamnă ferm NATO: ”Nu numai că au eșuat să facă Europa mai sigură, ci au semănat și semințele conflictului”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Elena Didila
WhatsApp
Sursa foto Twitter Zhang Jun
Sursa foto Twitter Zhang Jun
Cel mai înalt reprezentant al Chinei la Națiunile Unite a criticat marți  NATO, la un summit care a reunit patru șefi de guvern din Asia-Pacific. 

La o ședință de informare a Consiliului de Securitate despre războiul din Ucraina, ambasadorul Zhang Jun și-a exprimat îngrijorarea cu privire la natura ”prelungită și extinsă” a conflictului, care a produs o criză umanitară ”îngrozitoare” cu tot mai multe victime din rândul  civililor.

”Criza din Ucraina a tras din nou un semnal de alarmă pentru lume. Credința oarbă într-o poziție de forță, extinderea alianțelor militare și urmărirea propriei securități în detrimentul securității altor țări vor duce inevitabil la o dilemă de securitate”, a spus Zhang.

”Cele cinci runde ale NATO de expansiune spre est după Războiul Rece nu numai că au eșuat să facă Europa mai sigură, ci au semănat și semințele conflictului”, a adăugat el.

Beijingul este îngrijorat: ”Îndemnăm NATO să nu caute inamici imaginari în Asia-Pacific”

Potrivit Newsweek, Zhang a spus că Beijingul este ”profund îngrijorat” de ”ajustarea strategică” a blocului, în temeiul căreia alianța încearcă să-și concentreze privirea asupra chestiunii critice de a trata în viitor cu China.

”Îndemnăm NATO să-și învețe lecțiile și să nu folosească criza din Ucraina ca o scuză pentru a alimenta confruntarea blocului mondial sau pentru a provoca un nou Război Rece”, a spus Zhang Consiliului de Securitate, ”și să nu caute inamici imaginari în Asia-Pacific sau să creeze dispute și diviziuni”.

China se opune implicării blocului în regiune, precum și ”utilizarii alianțelor militare pentru a construi o versiune Asia-Pacific a NATO”, a spus Zhang. ”Nu trebuie permis ca tulburările și conflictele, care au loc în anumite părți ale lumii, să se întâmple în Asia-Pacific”.

Liderii NATO s-au adunat la Madrid până joi, unde aceștia vor prezenta planurile alianței de a aborda ceea ce aceasta percepe ca fiind o provocare de securitate pe termen lung. Summitul din acest an se remarcă prin primele invitații adresate liderilor din Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud.

Prezența la Bruxelles a prim-ministrului Kishida Fumio al Japoniei și a președintelui Yoon Suk-yeol al Coreei de Sud – liderii aliaților cheie ai tratatului SUA din Asia de Nord-Est – va provoca o îngrijorare deosebită la Beijing, precum și la Phenian, care săptămâna aceasta a acuzat și NATO că ar dori să se extindă spre teritoriile sale.

Opoziția reînnoită a Chinei față de NATO și respingerea sancțiunilor occidentale împotriva Rusiei au fost caracteristici cheie ale politicii sale externe de la izbucnirea războiului în Ucraina. 

Beijingul este de partea Moscovei și este de părere că expansiunea blocului către est a determinat Rusia să-și invadeze vecinul. De asemenea, Occidentul consideră că China a oferit Rusiei o acoperire politică semnificativă la ONU și în alte părți.

Membrii înalți ai conducerii chineze și-au îndreptat primele avertismente demne de remarcat asupra alianței în septembrie anul trecut, când Ministerul de Externe al Chinei, Wang Yi, i-a spus secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, că blocul ar trebui să ”adere la poziționarea sa geografică inițială” – un mod elegant de a sublinia că NATO trebuie să rămână  departe de Asia.

”NATO nu și-a schimbat mentalitatea de a crea inamici imaginari”

Răspunzând la rapoartele conform cărora NATO se pregătea să eticheteze China drept ”provocare sistemică” în noul său document de strategie, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Chinei, Zhao Lijian, a numit blocul ”un produs al Războiului Rece”.

"Așa-numitul nou concept strategic al NATO este doar vin vechi într-o sticlă nouă. Încă nu și-a schimbat mentalitatea Războiului Rece de a crea inamici imaginari și de confruntare între blocuri", a spus el la un briefing de presă regulat în capitala Chinei, marți.

”China urmărește o politică externă independentă de pace. Nu se amestecă în afacerile interne ale altor țări sau în ideologia de export, cu atât mai puțin nu se angajează în jurisdicție cu braț lung, constrângere economică sau sancțiuni unilaterale. Cum ar putea fi etichetată China drept provocare sistemică?”,  a mai adăugat purtătorul de cuvânt.

”NATO să renunțe la practica de a-și face dușmani și să nu mai încerce să perturbe Asia”

Zhao a adăugat: ”Ceea ce ar trebui să facă NATO este să renunțe la mentalitatea Războiului Rece, la mentalitatea sa de sumă zero și la practica de a-și face dușmani și să nu mai încerce să perturbe Asia și întreaga lume după ce a perturbat Europa”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel