China avertizează că Bitcoin ar putea „ajunge la zero” după prăbușirea pieței cripto
Autor: Alexandru Negrici | Publicat pe: 22 iun, 20:42
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Pe fondul incertitudinii care a cuprins piața criptomonedelor după o perioadă lungă de peripeție, timp în care activul său emblematic, Bitcoin (BTC), a scăzut pentru scurt timp sub 19.000 de dolari, înainte de a reveni peste pragul de 20.000 de dolari, din China vin avertismente pesimiste despre viitorul monedelor virtuale.

Mai exact, instituția de presă Economic Daily, condusă de Comitetul Central al Partidului Comunist Chinez de guvernământ, a publicat un articol pe 22 iunie, avertizând investitorii cu privire la riscul ca prețurile Bitcoin „să se îndrepte spre zero”, după măcelul pieței cripto.

Conform articolului:

„Bitcoinul nu este altceva decât un șir de coduri digitale, iar profiturile sale provin în principal din cumpărarea scăzută și vânzarea ridicată. (…) În viitor, odată ce încrederea investitorilor se prăbușește sau când țările suverane declară bitcoin ilegal, acesta va reveni la valoarea sa inițială, care este total lipsită de valoare.”

La momentul scrierii, Bitcoin se tranzacționa peste pragul de 20.000 USD, la 20.566 USD, ceea ce reprezintă o scădere de 4,47% în ziua respectivă și o pierdere de 3,58% în ultimele șapte zile, conform datelor preluate de la CoinMarketCap.

G Ad:

Reprimarea cripto chineză

Este de remarcat faptul că avertismentul din mass-media administrată de stat reflectă atitudinea dură a guvernului chinez față de cripto, care a culminat cu o interdicție efectivă a criptomonedei care a fost efectuată în etape, începând cu mai 2021.

În iunie 2021, guvernul a interzis toate criptominele interne, în timp ce a scos în afara legii monedele digitale în septembrie, invocând îngrijorări legate de efectul acestora asupra mediului, precum și de persoanele care le folosesc pentru spălarea banilor.

În ciuda represiunii larg mediatizate, datele relevante au arătat că zeci de noduri accesibile care securizează rețeaua Bitcoin încă rulează pe teritoriul Chinei, după cum a raportat Finbold la începutul lunii iunie.

La mijlocul lunii mai, Finbold a raportat că traficul din China reprezenta aproximativ 20% din rata hash totală a Bitcoin din septembrie 2021 până în ianuarie 2022, după ce anterior a scăzut la zero în iulie, ca răspuns la interdicție.

Bill Gates, critici privind industria crypto și NFT: "Teoria prostului mai mare"

Miliardarul Bill Gates a declarat că proiectele bazate pe criptomonede, precum token-urile non-fungibile (NFT-uri), reprezintă o serie de escrocherii „bazate pe teoria prostului mai mare”, reiterându-şi astfel poziţia critică vizavi de activele digitale, conform Bloomberg.

"În mod evident, imaginile scumpe cu maimuţe vor îmbunătăţi imens lumea”, a spus în mod sarcastic cofondatorul Microsoft, prezent în cadrul unei conferinţe privind schimbările climatice de marţi, adăugând că nu va cumpăra sau va shorta (vinde în lipsă) vreodată clasa respectivă de active, scrie Mediafax.

Gates a criticat şi în alte rânduri industria crypto. Anul trecut, s-a contrazis cu Elon Musk, şeful Tesla şi SpaceX, cu privire la efectele de mediu ale minării de Bitcoini şi la faptul că moneda este prea riscantă pentru investitorii de retail.

În timpul conferinţei de ieri, organizată de TechCrunch, Gates a vorbit din poziţia de fondator al Breakthrough Energy Ventures, un fond axat pe mediu creat în 2015. Fostul CEO al Microsoft a detaliat cu privire la dificultăţile pe care le implică recrutarea de angajaţi în industria chimică şi producţia de oţel, sectoare care au nevoie de un nivel mai redus de emisii de gaze cu efect de seră.

Bitcoin s-a prăbuşit luni cu 15% şi cu 5,4% ieri, ca parte a unui val de vânzări din spaţiul crypto, „alimentat” de estimările privind inflaţia şi ratele dobânzilor din SUA, cât şi de decizia platformei Celsius de a întrerupe retragerile şi transferurile de monede virtuale. Între timp, au fost afectate şi unele colecţii populare de NFT-uri, precum Bored Ape Yacht Club (BAYC).

Gates a apărat, totodată, iniţiativele de digital banking pe care le-a susţinut prin fundaţiile filantropice din care face parte, descriindu-le drept „de sute de ori mai eficiente” decât criptomonedele.

Previziune șocantă în ceea ce privește prăbușirea criptomonedelor a fost lansată de analistul economic Adrian Negrescu:

”Această piață nu este reglementată, sunt niște investiții făcute pe încredere fără nimic în spate. Sunt niște bani aruncați într-o piață care mai valorează acum doar 1 trilion de dolari față de 3 trilioane cât valora acum câteva zile. După politica monetară luată de SUA în această săptămână probabil bitcoinul va ajunge undeva la nivelul de 18-19 mii de dolari față de 68 de mii cât era în luna noiembrie, anul trecut. Statul ar trebui să rezolve odată problema aceasta a legislației în domeniu pentru că sunt peste 1 milion de români care sunt implicați în criptomonede și a căror bani dispar de la o oră la alta fără ca nimeni să îi protejeze”, a declarat analistul, în aceeași emisiune.

În prezent, există peste 19.000 de criptomonede 

Mai multe firme din industria criptomonedelor au declarat de altfel pentru CNBC că mii de criptomonede se vor prăbuşi, în timp ce numărul platformelor blockchain va scădea în următorii ani, transmite CNBC. Totuși potrivit CNBC, Bitcoin a înregistrat marți o mică creștere devenind pentru scurt timp pozitiv înainte de a-și relua prăbușirea. Cel mai mare token digital a a scăzut până la 20.823 USD.

Criptomonedele au devenit emblematice pentru fuga de active speculative, pe măsură ce politica monetară este înăsprită în întreaga lume pentru a lupta împotriva inflației, drenând lichidități de pe piețele globale. 

Bitcoin se tranzacționează la cel mai scăzut nivel de la sfârșitul anului 2020. Alte monede digitale, inclusiv eterul, au scăzut brusc. Capitalizarea bursieră a criptomonedelor a scăzut luni sub 1 trilion de dolari, pentru prima dată din februarie 2021, arată datele CoinMarketCap.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
Crossuri parteneri
DCBusiness.ro
DCBusiness.ro
DCMedical.ro
DCMedical.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro
Astrosens.ro
Astrosens.ro