China, atenționată de Zelenski: Aceste relaţii ar trebui menţinute, mai ales acum
Autor: Ema Apostu | Publicat pe: 29 oct 2022, 15:25
WhatsApp
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Sursa foto: Facebook Volodimir Zelenski
Volodimir Zelenski preşedintele ucrainean, a făcut mai multe declarații care vizează direct China.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, şi-a exprimat dorinţa ca poziţia Chinei să fie mai clară în ceea ce priveşte sprijinirea Ucrainei. Potrivit RBC, Zelenski a făcut o declaraţie în acest sens în timpul unei conversaţii online cu studenţii şi reprezentanţii Universităţii Yale (SUA).

"Aş dori ca poziţia Chinei să fie mai clară în sprijinul Ucrainei. Nu aş vrea ca un astfel de stat să se lanseze în sprijinul şi apărarea regimului agresiv rusesc. Aceasta este singura mea dorinţă", a remarcat liderul de la Kiev, scrie Rador, citând RBC.

Volodimir Zelenski a adăugat că singura lui dorinţă este ca societatea chineză şi statul în ansamblu să sprijine Ucraina.

"Există o istorie de relaţii economice profunde - cea mai mare cifră de afaceri comercială înainte de război a fost între Ucraina şi China. Aceste relaţii ar trebui menţinute, mai ales acum", consideră Zelenski.

Totodată, preşedintele ucrainean a menţionat că crede despre al treilea mandat al lui Xi Jinping. "Să fiu sincer, eu cred că nu aş putea aşa. Este o perioadă foarte lungă" - a declarat Volodimir Zelenski.

Citește și:

În fața eșecurilor ruse din Ucraina, toți ochii sunt pe China. Frunzulică: China nu va permite ca Rusia să fie înfrântă decisiv

Federația Rusă se află într-un moment dificil în războiul din Ucraina. La aproape 7 luni de la invadarea brutală și neprovocată a Ucrainei, forțele ruse au pierdut inițiativa militară și se retrag în masă din regiuni strategice.

În prezent cea mai dificilă situație pentru Rusia e în regiunea Harkov, unde ca urmarea a contraofensivei ucrainene a fost nevoită să se retragă din orașe strategice precum Izium sau Kupiank, pe care le-au cucerit la începutul invaziei după asedii îndelungate și cu pierderi uriașe financiare și umane.

În acest context toți ochii sunt pe China și pe cum se va poziționa marea putere care încearcă să facă un joc echilibrat, în sensul în care își manifestă sprijinul pentru Rusia, dar nu dorește să-și pericliteze relațiile economice cu lumea liberă occidentală. 

Subiectul a fost abordat și în cadrul emisiunii „Obiectiv EuroAtlantic” difuzată săptămânal de www.DefenseRomania.ro. 

Doru Frunzulică, președinte al Asociaţiei George C. Marshall în România, fost europarlamentar și fost secretar de stat în cadrul Ministerului Apărării Naționale, a analizat întrevederea dintre președinții Xi Jinping și Vladimir Putin în cadrul Organizației de Cooperare de la Shanghai.

China nu va permite ca Rusia să fie înfrântă decisiv, dar obiectivul ei e pe termen lung: Depășirea SUA

Acesta spune că pentru China o înfrângere rusă în Ucraina ar fi o problemă, dar chinezii au o strategie pe termen lung prin care doresc să depășească SUA. Doru Frunzulică arată însă că relația economică dintre Occident și China e extrem de strânsă și interdependentă. Citește mai departe>>

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?