China amenință SUA și spune că vizita lui Pelosi în Taiwan a fost autorizată de Biden. "Beijingul va fi obligat să răspundă"
China susține că vizita lui Pelosi în Taiwan a fost autorizată de Joe Biden.
Călătoria președintelui Camerei SUA, Nancy Pelosi, a fost sancționată de președintele american Joe Biden, a declarat ambasadorul chinez în SUA, Qin Gang, scrie Interfax.
Axios scrie că în timpul unei conferințe de presă pentru presa occidentală la Washington, "Qin Gang a respins ideea că Biden, care a spus public că armata americană consideră vizita lui Pelosi o "idee proastă", nu a autorizat vizita lui Pelosi".
"El a susținut că administrația "a fost de acord" cu călătoria și că Congresul "nu este o ramură independentă, necontrolată a guvernului conform dreptului internațional", a declarat Axios, care a participat la eveniment, într-un comunicat.
În declarațiile sale de deschidere, ambasadorul a spus că Pelosi a efectuat o vizită în Taiwan "în ciuda opoziției puternice a Chinei și a negocierilor repetate, cu convenția și acordul guvernului SUA". Aceasta este o încălcare gravă a principiului One China, a suveranității Chinei, a amestecului în afacerile sale interne și "o amenințare gravă la adresa păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan", a mai spus acesta.
"Se pare că aceasta este o provocare politică completă și o farsă", a mai spus Qin Gang.
Qin Gang: Beijingul va fi obligat să răspundă
Diplomatul a avertizat că China va vedea în continuare vânzările de arme ale SUA, călătoriile oficiale în Taiwan sau activitățile navale din apropierea insulei drept provocări care ar destabiliza relațiile dintre cele două țări și ar împiedica progresul în alte probleme, iar Beijingul "va fi obligat să răspundă."
Potrivit lui Qin Gang, dacă Washingtonul "nu dă dovadă de reținere" după vizita lui Pelosi, va apărea "o altă rundă de tensiune", ca urmare, dialogul pe probleme precum schimbările climatice și securitatea nucleară va deveni imposibil.
Pelosi a vizitat Taiwan în perioada 2-3 august anul acesta. Acest lucru a provocat o reacție puternic negativă din partea Beijingului, care a considerat vizita ca o încălcare a integrității teritoriale și a suveranității Chinei, precum și a principiilor stabilirii relațiilor diplomatice între cele două țări. Ca răspuns la vizita lui Pelosi, China a desfășurat o serie de exerciții militare cu muniții reale în șase zone din jurul Taiwanului.
Armata din Taiwan, pusă în alertă de 17 avioane militare și 5 nave ale Chinei
Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a urmărit 17 avioane militare chineze și cinci nave în întreaga țară.
Din cele 17 avioane ale Forțelor Aeriene ale Armatei Populare de Eliberare (PLAAF), 10 avioane chineze, inclusiv patru avioane de luptă Sukhoi Su-30, trei avioane de luptă Shenyang J-11, două avioane de luptă Shenyang J-16 și un avion de transport Shaanxi Y-8 au trecut linia mediană a strâmtorii Taiwan, potrivit MND.
Taiwan a trimis avioane și nave de patrulare aeriană de luptă, în timp ce a implementat sisteme de rachete de la țărm pentru a monitoriza aeronavele și navele navale chineze, scrie Taiwan News. Armata Populară de Eliberare (PLA) a acuzat o delegație de senatori americani care vizitează Taiwan de perturbarea și distrugerea păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan prin vizita lor în Taiwan și a anunțat exerciții militare suplimentare în strâmtoare. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News