China "a trecut efectiv de partea Rusiei" în războiul din Ucraina, afirmă ambasadorul SUA de la Beijing
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
China nu este neutră în ceea ce privește războiul dintre Rusia și Ucraina și a trecut de partea lui Vladimir Putin, potrivit ambasadorului SUA la Beijing.

Nicholas Burns a declarat că, în ciuda pretențiilor sale de neutralitate, China a furnizat o serie de tehnologii Moscovei, menținând în același timp legături comerciale puternice cu Rusia în timpul conflictului.

Vorbind în centrul financiar chinez din Shanghai, el a spus că invazia Rusiei, acum în al treilea an, a devenit o "criză existențială" în Europa.

"Credem că este o greșeală majoră să permitem companiilor chineze, cu miile, să trimită atât de multe componente, componente tehnologice, microprocesoare și nitroceluloză în Rusia pentru a consolida și întări baza industrială de apărare a Federației Ruse pentru acest război brutal", a declarat Burns.

China "nu este neutră, ci a trecut efectiv de partea Rusiei în acest război", a adăugat ambasadorul.

Beijingul a refuzat să se refere la invazia Rusiei ca atare și a învinuit NATO pentru provocarea lui Putin. Înainte de invazia din februarie 2022, China și Rusia au semnat un acord prin care își promiteau o prietenie fără limite.

Sancțiunile UE

Între timp, China a făcut apel la Uniunea Europeană să înceteze "necondiționat" sancționarea firmelor chineze.

Cel de-al 14-lea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei a inclus mai multe societăți cu sediul în Hong Kong, precum și doi giganți mondiali din domeniul sateliților.

Firmele sunt acum supuse unor restricții drastice privind vânzările de "bunuri și tehnologii cu dublă utilizare" care ar putea fi utilizate pentru "consolidarea sectorului de apărare și securitate al Rusiei".

Beijingul a ripostat marți, afirmând că se opune "sancțiunilor unilaterale care nu au nicio bază în dreptul internațional" și că a depus "memorii severe" la UE.

"Dezvoltarea schimburilor și cooperării normale între întreprinderile chineze și ruse nu vizează nicio terță parte", a declarat Mao Ning, purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe, în cadrul unei conferințe de presă periodice la Beijing, conform Sky News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel