China, scandal vaccinuri. Amendă record
Data publicării:
Autor: Mihai Ciobanu
WhatsApp
Compania farmaceutică chineză aflată în centrul răsunătorului scandal din timpul verii al vaccinurilor de calitate proastă şi sub standardele legale va trebui să achite o amendă record echivalentă cu peste 1 miliard de euro, au anunţat marţi autorităţile. 

Descoperirea în cursul lunii iulie a unui proces de fabricare ilegală de vaccinuri împotriva rabiei într-un laborator din nord-estul ţării a stârnit furie în rândul opiniei publice, pe care autorităţile nu au reuşit în totalitate să o aplaneze, în ciuda controlului strict pe care îl exercită asupra internetului şi reţelelor de socializare. 

Laboratorul farmaceutic Changchun Changsheng este suspectat că a falsificat registre de producţie şi că a modificat parametrii de fabricare. Pe lângă eforturile susţinute pentru a controla opinia publică şi a limita daunele provocate de scandal, autorităţile au iniţiat arestările: 18 persoane din compania farmaceutica Changsheng Biotechnology au fost reţinute, inclusiv lidera companiei, Gao Junfang, supranumită "regina Vaccinurilor" şi cea mai bogata femeie din China, relatează AFP. 

Reacţie a preşedintelui Xi Jinping

Preşedintele Xi Jinping a fost constrâns să reacţioneze denunţând practicile "odioase şi şocante" ale companiei farmaceutice incriminate. A fost deschisă o inspecţie naţională asupra laboratoarelor de producţie de vaccinuri. "Suma totală şi banii confiscaţi şi amenzile aplicate se ridică la 9,1 milliarde de yuani (1,1 milliarde de euro)", se arată într-un comunicat comun al Administraţiei însărcinate cu reglementarea medicamentelor şi alimentelor (CFDA) şi Biroului de control al produselor alimentare şi farmaceutice din provincia Jilin (nord-est), unde este sediul laboratorului. 

Suma cuprinde şi confiscarea celor 1,89 milliarde de yuani din încasările generate de vaccinurile incriminate. Numeroşi părinţi au manifestat la sfârşitul lunii iulie la Beijing în faţa Ministerului chinez al Sănătăţii după scandalul vaccinurilor contrafăcute, astfel de proteste fiind extrem de rare în China. Autorităţile au dat asigurări că vaccinurile necorespunzătoare nu au părăsit uzinele Changchun Changsheng, însă mulţi părinţi au declarat că nu mai au încredere în diferitele tipuri de vaccinuri administrate copiilor lor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel