Chiftele de roșii cu feta, gustarea grecească plină de savoare. Rețeta din Santorini
Chiftele de roșii cu feta reprezintă o gustare grecească absolut delicioasă, când nu mai știi ce să gătești. Iată cum se prepară această rețetă din Santorini.
Ingrediente
400 gr roşii (coapte şi dulci)
1 ceapă roşie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de mentă
1 linguriţă rasă oregano uscat
50 gr feta
60 gr făina albă
1/2 linguriţă praf de copt
ulei pentru prăjit
sare, piper negru
Crema de ricotta şi feta
150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingură ulei de măsline extravirgin
3 linguri apă
Salata de ceapă cu mentă
1 ceapă roşie medie
10 frunze mari de mentă
2 linguri suc de lămâie
1 lingura ulei de măsline
sare
Cum se prepară
Se prepară la început crema prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o cremă pufoasă şi foarte fină. Se păstrează la frigider până e nevoie de ea.
Ceapa se taie peştişori fini. Se presară cu puţină sare, se masează uşor cu degetele ca să se desfacă. Se lasă 5 minute. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă 10 minute. Se adaugă înainte de servire menta tocată şi uleiul de măsline, scrie e-retete.ro.
Roşiile se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se adaugă deasupra ceapa tăiată cubuleţe, verdeţurile tocate, feta sfărâmată. Se amestecă uşor. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt, 1/2 linguriţă de sare şi se râşneşte piper negru. Se amestecă totul până făina e absorbită în totalitate. Din cauză că roşiile lasă suc, va rezulta o compoziţie lipicioasă, care stă pe lingură.
Se încinge într-o tigaie largă ulei de 1 deget. Verificaţi să fie uleiul bine încins. Daţi atunci focul la mediu sub tigaie. Luaţi câte o lingură generoasă din aluatul de chiftele. Aplatizaţi uşor între palme, dându-i formă de turtiță.
Puneţi turtițele în uleiul încins, fără a le înghesui. Prăjiţi câte 2,5 minute per parte. Nu le mişcaţi cât se prăjesc ca să nu le stricaţi forma până prind crustă. Sunt destul de fragile. Când au făcut o crustă rumenă, le întoarceţi. Scoateți chiftelele, pe măsură ce se fac, pe şerveţele ca să se absoarbă excesul de ulei. Vor rezulta 10 clătite. Ele vor avea crusta crocantă, dar interiorul cremos, de la roşii şi feta care se topeşte.
Serviţi cât sunt calde, pe un strat de cremă de ricotta şi feta, cu salată de ceapă alături.
Citește și:
Salată grecească
Ingrediente
- 500 g roşii bine coapte
- 200 g salată verde
- 1 ceapă roşie mare
-2-3 castraveţi
- 1 ardei gras (ideal verde)
- 150 g de măsline fără sâmburi
- 200 g brânză feta
- sare
- ulei de măsline
- zeama de lămâie
- oregano sau busuioc
Cum se prepară
Pe un platou aşezăm salata verde, pe care o rupem bucăţele mici. Facem un pat de salată şi aranjăm marginile, astfel încât să se vadă cât mai frumos. Ardeiul gras se taie în două, se curăță de seminţe, apoi se taie şuviţe şi se aşază pe platou, peste salata verde, potrivit pofta-buna.com.
Roşia o tăiem în două, apoi feliem fiecare jumătate. Aşezăm şi roşiile pe platou. Decojim castravetele, apoi îl feliem. Ceapa o tăiem rondele şi desfacem inelele de ceapă. Aşezăm toate acestea pe platou. Brânza o tăiem cubuleţe şi o aşezăm peste restul legumelor, apoi adăugăm şi măslinele.
Dressingul pentru salata grecească
Într-un castron punem cam 2 linguri de ulei de măsline, 1-2 linguri de suc de lămâie, sare cât luăm de 2 ori cu 3 degete, apoi amestecăm totul foarte bine.
Turnăm dressingul peste salata grecească şi presărăm oregano uscat deasupra (puteţi folosi busuioc, dacă doriţi). Ideal este să o lăsăm la frigider pentru cel puţin o oră înainte de servire.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News