Chiftele de porc. Rețeta ușoară de weekend
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Pexels (Karolina Grabowska)
Chiftelele de porc reprezintă cea mai ușoară variantă pentru o gustare rapidă.

Ingrediente

- 1 kg carne tocată de porc slabă (pulpa sau spata) 
- 3 ouă 
- 2 cepe mari 
- 4 căţei de usturoi românesc  
- 1 legătură mărar verde mare 
- 3 felii de pâine 
- 1 linguriţă de sare 
- ½ linguriţa piper negru măcinat 
- ½ linguriţa cimbru măcinat (opţional)  
- 2 linguri făină pentru tăvălit chiftelele 
- ulei pentru prăjit chiftelele 

Cum se prepară

Carnea cea mai bună pentru chiftele este pulpa sau spata de porc care se poate cumpăra gata tocată, dar cel mai bine este să luăm bucată de carne întreagă proaspătă şi s-o tocăm cu maşina de tocat atunci când vrem să pregătim chifteluţele. Ceapa se curăţă de coajă, se spală şi apoi se toacă cât mai mărunt. Usturoiul se curăţa de coajă şi se zdrobeşte bine la fel ca la mujdei. Mărarul se spală şi se taie mărunt, potrivit retetetraditionaleromanesti.ro.

Pâinea de preferat mai veche se înmoaie în apă şi se stoarce bine, după care se fărâmiţează sau se toacă împreună cu carnea. Într-un castron mare punem carnea tocată, ceapa, usturoiul, miezul de pâine, mărarul şi amestecăm bine. Condimentăm după gust cu sare, cimbru şi piper, iar la sfârşit spargem ouăle deasupra şi amestecăm bine conţinutul.

Lăsăm amestecul pentru chiftele la frigider timp de 30 minute ca să ia gust, apoi îl scoatem de la frigider şi îl amestecăm din nou, ne udăm palmele cu puţină apă şi începem să modelăm chifteluţele. Dacă dorim chifteluțe pentru aperitiv, le vom modela sub forma unor biluţe mici rotunde. Dacă dorim chiftele normale, vom lua mai multă carne şi le vom modela rotunde sau ovale şi uşor turtite.

Citește și:

Chiftele de roșii cu feta, gustarea grecească plină de savoare. Rețeta din Santorini

Ingrediente

400 gr roşii (coapte şi dulci)
1 ceapă roşie medie (cca 50 gr)
10 frunze mari de busuioc
10 frunze mari de mentă
1 linguriţă rasă oregano uscat
50 gr feta 
60 gr făina albă
1/2 linguriţă praf de copt
ulei pentru prăjit
sare, piper negru

Crema de ricotta şi feta

150 gr ricotta
50 gr feta
1 lingură ulei de măsline extravirgin
3 linguri apă

Salata de ceapă cu mentă

1 ceapă roşie medie
10 frunze mari de mentă
2 linguri suc de lămâie
1 lingura ulei de măsline
sare

Cum se prepară

Se prepară la început crema prin mixarea cu blenderul vertical a tuturor ingredientelor. Va rezulta o cremă pufoasă şi foarte fină. Se păstrează la frigider până e nevoie de ea.

Ceapa se taie peştişori fini. Se presară cu puţină sare, se masează uşor cu degetele ca să se desfacă. Se lasă 5 minute. Se adaugă sucul de lămâie şi se mai lasă 10 minute. Se adaugă înainte de servire menta tocată şi uleiul de măsline, scrie e-retete.ro.

Roşiile se taie cubuleţe şi se pun într-un bol. Se adaugă deasupra ceapa tăiată cubuleţe, verdeţurile tocate, feta sfărâmată. Se amestecă uşor. Se adaugă făina amestecată cu praf de copt, 1/2 linguriţă de sare şi se râşneşte piper negru. Se amestecă totul până făina e absorbită în totalitate. Din cauză că roşiile lasă suc, va rezulta o compoziţie lipicioasă, care stă pe lingură.

Se încinge într-o tigaie largă ulei de 1 deget. Verificaţi să fie uleiul bine încins. Daţi atunci focul la mediu sub tigaie. Luaţi câte o lingură generoasă din aluatul de chiftele. Aplatizaţi uşor între palme, dându-i formă de turtiță.

Puneţi turtițele în uleiul încins, fără a le înghesui. Prăjiţi câte 2,5 minute per parte. Nu le mişcaţi cât se prăjesc ca să nu le stricaţi forma până prind crustă. Sunt destul de fragile. Când au făcut o crustă rumenă, le întoarceţi. Scoateți chiftelele, pe măsură ce se fac, pe şerveţele ca să se absoarbă excesul de ulei. Vor rezulta 10 clătite. Ele vor avea crusta crocantă, dar interiorul cremos, de la roşii şi feta care se topeşte.

Serviţi cât sunt calde, pe un strat de cremă de ricotta şi feta, cu salată de ceapă alături.

După ce am format chifteluţele şi le-am aşezat pe un fund de bucătărie punem o tigaie cu ulei la încins şi între timp pregătim o farfurie cu făină. Luăm câte o chiftea şi o rostogolim prin făină până când este acoperită complet. Procedăm asemănător cu o parte din chiftele şi apoi le punem la prăjit în tigaie. 

Le lăsăm pe o parte 1-2 minute şi apoi le întoarcem şi pe cealaltă parte. Prăjim chifteluţele până când sunt uşor rumene, nu foarte prăjite că se usucă, ele trebuie să prindă o crustă la exterior de prăjit dar interiorul să rămână moale, aromat şi gustos. Când sunt gata, le scoatem într-o farfurie pe un şerveţel pentru a absorbi surplusul de ulei. Procedăm asemănător cu restul chifteluţelor, sunt foarte bune calde, dar şi reci de la frigider. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel