Chiftele de linte la cuptor. Mănânci una şi mai vrei încă zece!
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: Freepik
Foto: Freepik
Chiftele de linte la cuptor, un preparat vegan rapid și foarte simplu, dar extrem de gustos. N-ai cum să mănânci doar una!

Ca să preparaţi cele mai bune chifteluţe vegane aveţi nevoie de:

- 2 conserve de câte 310 grame cu linte

- 1 ceapă roșie (110 grame a avut cea folosită de mine)

- 2 căței de usturoi

- 300 de grame de morcovi

- 40 de grame (2 linguri) de făină de năut/de quinoa/de mazăre, în ultimă instanță înlocuiți cu făină de grâu, dacă nu aveți de unde le procura pe cele recomandate

- 1 legătură de pătrunjel

- 30 ml. ulei de măsline + extra ulei pentru uns

- sare și piper negru măcinat după gust

- condimente (opțional): ½ de linguriță de chimion măcinat, 1 linguriță de paprika, ½ de linguriță de semințe de coriandru măcinate

Mod de preparare 

1. Puneți lintea la scurs, într-o sită așezată deasupra unui castron în care să se colecteze lichidul.

2. Tocați ceapa. Zdrobiți sau radeți pe răzătoarea fină usturoiul. Radeți morcovii pe răzătoarea mare. Tocați mărunt pătrunjelul.

Prepararea legumelor

3. Încingeți o tigaie adâncă pe foc potrivit. Adăugați uleiul de măsline, ceapa și usturoiul. Presărați puțină sare, amestecați și reduceți focul. Căliți 4-5 minute, la foc mic, până se înmoaie ceapa.

4. Adăugați morcovii rași, amestecați și acoperiți cu capacul. Înăbușiți legumele, verificând adesea, să nu se prindă. Dacă morcovii par să înceapă să se caramelizeze, adăugați foarte puțină apă, nu mai mult de 1 lingură, amestecați și gătiți în continuare. În aproximativ 7 minute, morcovii ar trebui să fie suficient de gătiți, fragezi dar nu foarte moi.

Pregătirea compoziției pentru chiftele de linte

5. Puneți în vasul unui procesor morcovii și ceapa călite, 2/3 din lintea scursă de lichid, sare, piper, paprika și condimentele preferate.  Procesați totul câteva secunde, cât să se omogenizeze bine. Adăugați acum verdeața și restul de linte, care nu se adaugă de la început ca să aibă un pic de textură, să nu fie compoziția chiar ca o pastă fină. Procesați un pic pe funcția pulse.

6. Transferați într-un castron, adăugați făina de năut și omogenizați. Dacă vi se pare că mai e nevoie, în această fază se mai poate adăuga sare și piper.

Gătirea la cuptor

7. Porniți cuptorul și setați-l la 180°C, cu ventilație. Pregătiți o tavă, așternând-o cu hârtie de copt.

8. Cu mâinile unse cu puțin ulei, modelați chiftele de linte de mărime egală. Rotunjiți-le în palme, aplatizați-le puțin și puneți-le în tavă, cu distanță între ele. Ungeți sau spray-ați puțin ulei, pe deasupra, apoi coaceți chiftelele la 180°C, cu ventilație, timp de 20 de minute, la o înălțime medie. 

Le puteţi servi simple sau cu o salată de verdețuri asortate cu roșii cherry, stropite cu un dressing de tahini. 

Poftă bună! 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel