Chiftele cu ADN de mamut. Un startup alimentar din Australia a creat specialitatea neobișnuită
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Rămășițele de mamut lânos, cu blana și țesutul încă intacte, sunt găsite în mod regulat îngropate în permafrostul arctic. Descoperirile au permis oamenilor de știință să ordoneze genomul mamutului și să afle detalii interesante despre viața acestor giganți dispăruți din Epoca de Gheață.  

Acum, unele dintre aceste informații sunt folosite pentru a produce o aproximare a cărnii de mamut într-un laborator, scrie CNN.

Vow, un startup australian de carne de cultură, a făcut ceea ce descrie ca fiind o chifteluță de mamut. Scopul proiectului, potrivit companiei, este de a atrage atenția asupra potențialului cărnii de cultură de a face obiceiurile alimentare mai prietenoase cu planeta. Marți, chifteluța se va alătura colecției de la Rijksmuseum Boerhaave - un muzeu al științei și medicinei din Țările de Jos.

„Trebuie să începem să ne regândim cum ne obținem mâncarea. Cea mai mare speranță a mea pentru acest proiect este că mult mai mulți oameni din întreaga lume încep să audă despre carnea de cultură”, a spus James Ryall, directorul științific al Vow.

Crearea „carnii de mamut”

Chiftelele nu sunt destinate consumului uman. Chiar și a numi creația „carne de mamut” este un pic cam exagerat. Este mai mult miel de laborator amestecat cu o cantitate mică de ADN de mamut.

Oamenii de știință care lucrează la proiect nu au avut acces la un depozit înghețat de țesut de mamut pe care să-și bazeze eforturile. În schimb, ei s-au concentrat pe o proteină prezentă la mamifere numită mioglobină care conferă cărnii textura, culoarea și gustul, identificând secvența ADN pentru versiunea mamut într-o bază de date a genomului disponibilă publicului.

Ei au completat golurile din secvența de ADN a mioglobinei mamut folosind informații din genomul unui elefant african. Oamenii de știință au introdus gena sintetizată într-o celulă musculară de oaie, care a fost apoi cultivată într-un laborator.

Echipa a reușit, în cele din urmă, să producă aproximativ 400 de grame de carne de mamut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel