Chiar acum, în PE, premierul suedez a cerut Schengen pe ordinea de zi: Asta așteaptă România și Bulgaria, anunță Tomac şi Rareş Bogdan
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Facebook Eugen Tomac
Facebook Eugen Tomac
Eugen Tomac, europarlamentar şi preşedintele PMP, anunţă că Suedia vrea ca subiectul extinderii Schengen în România şi Bulgaria să intre pe ordinea de zi a Consiliului European. 

Update: Declaraţia completă a premierului suedez, Ulf Kristersson: 

"Nu am în fiecare zi onoarea de a vorbi în faţa Parlamentului European, aproape plin. Apreciez claritatea oferită atât în ceea ce priveşte întrebările, cât şi răspunsurile dvs. Unele partide politice din Suedia vor să continue o campanie politică şi aici. Eu aş vrea să fac asta în afara Parlamentului European. Muncim din greu pentru a implementa reforme importante în Suedia şi pentru a conduce lucrările comune ale UE.  

(...) Apreciez conceptul mândriei şi aşteptărilor pozitive şi înţeleg dezamăgirea simţită în ceea ce priveşte extinderea Schengen. Suedia înţelege că Bulgaria şi România vor să adere la Schengen şi suntem pregătiţi să punem această chestiune pe ordinea de zi. Vrem să consolidăm Balcanii, am ţinut un summit al Balcanilor de Vest foarte bun în Tirana", a explicat Ulf Kristersson. 

- ştirea iniţială - 

"Chiar acum, în plenul Parlamentului european, Premierul suedez, Ulf Kristersson, a declarat: dorim să punem pe ordinea de zi chestiunea extinderii spațiului Schengen. Stiu că asta așteaptă România și Bulgaria.

Să speram că România va putea fructifica cât mai eficient acest angajament al Suediei asumat acum câteva clipe la Strasbourg", a scris Eugen Tomac pe Facebook.

Un anunţ similar a fost făcut şi de europarlamentarul PNL Rareş Bogdan: 

"BREAKING NEWS! Acum câteva minute, în plenul Parlamentului European, la Strasbourg: Ulf Kristersson, premierul Suediei: Înțelegem dezamăgirile Romaniei si Bulgariei, sunt justificate. Nu ezit sa spun ca dorim sa punem pe Ordinea de Zi in Consiliu extinderea spatiului Schengen, pe președinția noastră", a scris Rareş Bogdan. 

Preşedintele Klaus Iohannis: România trebuie să intre în Schengen 

"La nivel european, am încredere că anul 2023 va fi un reper pentru Uniunea Europeană mai puternică şi mai rezilientă, o uniune a valorilor capabilă să proiecteze stabilitate şi pregătită să facă faţă provocărilor viitorului curent. Urez succes preşedinţiei suedeze a Consiliului Uniunii Europene şi salutăm angajamentul acesteia de a se implica în protejarea valorilor democratice şi a statului de drept faţă de care România însăşi este profund ataşată", a afirmat Iohannis la Palatul Cotroceni.

"Succesul finalizării Mecanismului de Cooperare şi Verificare în 2022 trebuie completat anul acesta cu aderarea binemeritată la Schengen, pentru că România este pregătită din toate punctele de vedere. Locul României şi al cetăţenilor săi este în Schengen. Mulţumesc tuturor statelor care ne-au sprijinit şi contăm pe sprijinul dumneavoastră şi în continuare reafirm şi în acest cadru că vom face toate demersurile care ţin de noi pe toate palierele şi la toate nivelurile astfel încât România să obţină o decizie favorabilă pentru aderarea la spaţiul Schengen. România este cu siguranţă o parte importantă a soluţiei la provocările de securitate cu care ne confruntăm la nivel european, am contribuit şi contribuim consistent la întărirea securităţii Uniunii", a subliniat preşedintele.

România a ratat aderarea la spaţiul Schengen în luna decembrie 2022. Atunci, la Consiliul JAI, Austria şi-a exercitat dreptul de veto împotriva României şi Bulgariei, pe motiv că prin aceste ţări ar trece foarte mulţi dintre migranţii ilegali care ajung la Viena. Deşi aceste date au fost demontate de Frontex înainte de JAI, Austria şi-a menţinut decizia. Tot împotrivă a votat şi Olanda, dar aceştia au spus că votul lor a fost, de fapt, orientat împotriva Bulgariei, nu şi a României, doar că cele două ţări şi-au depus împreună candidatura la Schengen. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel