Chesnoiu demisionează de la Agricultură și se autosuspendă din PSD. Chirieac, primele declarații
Autor: Andrei Itu | Publicat pe: 23 iun 2022, 21:29
WhatsApp
Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Photos / Octav Ganea
Analistul politic Bogdan Chirieac a comentat, joi seară, demisia ministrului Agriculturii, Adrian Chesnoiu, după ce DNA a cerut începerea urmăririi penale și ridicarea imunității ministrului, fiind acuzat de abuz în serviciu.

„Chestiunea aceasta privind concursurile se întâmplă ca la „dictatorul” Dragnea. În toată țara, în lungul și latul patriei, știți bine, se lucrează la partid. Când partidul vine la putere îți dă o sinecură, deci nimic deosebit. La fel și omul, avea nevoie de colaboratorii săi în concursuri, în zona asta. Văd că la unii se întâmplă acest fapt, la alții nu. Și doamna Clotilde, știți că și-a aranjat purtătorul de cuvânt, la dânsa este ok! S-a rezolvat, înseamnă că nu a fost nimic.

E interesantă mișcarea, se tot anunță că se reia războiul româno-român, e binevenit acum. Dacă luau un alt ministru PSD-ist, recunoscut pentru incompetența sa, acesta de la șosele și drumuri, nu ziceam nimic. Însă la Chesnoiu... Chiar știe meserie!”, a declarat analistul politic Bogdan Chirieac, într-o intervenție în emisiunea moderată de Victor Ciutacu, la România TV.

Chesnoiu se retrage din funcția de ministru: ”Mă autosuspend din PSD!” 

„NU am săvârșit nicio faptă de natură penală sau de corupție și mi-am desfășurat mereu cu integritate și cu dedicare activitatea mea executivă! În urma apariției în spațiul public a unor suspiciuni cu privire la activitatea mea ministerială, am luat următoarele decizii: Le solicit tuturor deputaților din toate partidele vot pentru ridicarea imunității parlamentare, deoarece eu consider că suntem cu toții egali în fața legii și vreau să am posibilitatea de a elimina orice potențială suspiciune! Mă retrag din funcția de ministru - nu vreau să planeze nicio suspiciune asupra activității mele guvernamentale. De asemenea, mă autosuspend din Partidul Social Democrat!Vă mulțumesc tuturor celor care aveți încredere în mine, în nevinovăția mea și în toate lucrurile bune pe care le-am făcut!Doamne ajută!”, a fost prima reacție a lui Adrian Chesnoiu, după ce și-a anunțat demisia.

De asemenea, pemierul Ciucă a luat act de anunțul demisiei lui Adrian Chesnoiu din funcția de ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Guvernul României își menține angajamentele de a asigura standardele de integritate și profesionalism necesare bunei funcționări a Executivului, a transmis Guvernul.

Marcel Ciolacu a transmis recția sa după demisia lui Adrian Chesnoiu:   "Apreciez gestul de demnitate politică făcut de Adrian Ionut Chesnoiu, care a ales cea mai onorabilă cale de a-și apăra numele și reputația profesională. Performanțele profesionale ale lui Adrian Chesnoiu, ca ministru al Agriculturii, sunt dincolo de orice îndoială. Le apreciez în mod deosebit și îi mulțumesc pentru efortul depus și rezultatele obținute. Am convingerea că Adrian Chesnoiu va reuși să-și apere cu succes onoarea și că va reveni în serviciul public!"

 

Direcția Națională Anticorupție a cerut începerea urmăririi penale și ridicarea imunității ministrului Adrian Chesnoiu

"În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al D. N.A. Crin Nicu Bologa a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor și în prezent având funcția de ministru,  pentru săvârșirea infracțiunilor de:

- abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

- instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni),

Solicitarea Direcției Naționale Anticorupție referitoare la efectuarea urmăririi penale față de persoana respectivă are în vedere împrejurarea că, în acest moment, există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, ministrul ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene.

Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați “agreați” dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.

De menționat este faptul că, la intervenția directă a ministrului, în cazul unuia dintre candidați, membrii comisiei ar fi fost nevoiți să-l promoveze pe acesta în condițiile în care nu obținuse un punctaj corespunzător. Ca urmare a acestui demers, persoana respectivă a fost numită în funcția de șef serviciu, obținând până în prezent venituri salariale în valoare de 33.782 lei.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de șase volume cuprinzând copii ale dosarului de urmărire penală.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin.4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019", transmite DNA, într-un comunicat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Acest articol reprezintă o opinie.

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?